Esquerra Unida exigeix que es resolga “d’una vegada per totes l’extrema situació de retalls” que pateix l'ensenyament musical

Potser caldria recordar algunes dades. La Generalitat Valenciana té 14 conservatoris (a tots es pot estudiar fins el nivell superior). La xifra és rídicula. Però l'oferta pública d'ensenyament musical reglat (al marge de les anomenades Escoles de Música) no s'acaba ací. Hi ha 43 conservatoris municipals (dels quals a 27 es pot estudiar fins el grau professional). I no és que açò siga una piràmide. No és que a la base trobem els centres municipals i a dalt de tot els de la Generalitat, uns donant els graus inferiors i els altres superiors. No. Els centres de la Generalitat donen tots els nivells. Què està passant, doncs? Que les hisendes municipals estan subvencionant en la pràctica a la Generalitat que és qui té l'obligació de facilitar l'ensenyament musical, ja que les subvencions que rebien històricament eren molt insuficients i a penes cobrien una part del seu cost. Que això passe a un país de músics (a tots se'ns omple la boca de dir-ho) sembla  mentida. A més hi ha 30 centres més que són privats (dels quals 23 també ofereixen la titulació professional) i que també ofereixen ensenyament musical reglat. El 2010 aquestes institucions van veure retallats els 5'1 milions d'euros de subvenció que rebien un 54 % (sí, ho heu llegit bé) fins a 2'3 milions. Aquest retall s'ha mantès enguany (a diferència de les subvencions a les bandes on han rectificat). Els efectes es poden apreciar amb un exemple: el conservatori públic de Torrent ha rebut 162 solicitudes per a cursar l'ensenyament elemental de les que sols n'han admès 24 (14,8%). Una imatge val més que mil paraules.

NOTA DE PREMSA

La formació d’esquerres ha mostrat el seu recolzament a la manifestació convocada el pròxim dissabte per la Plataforma de Centres de Música Autoritzats pels continus retalls que pateixen “i per la urgència d’establir un sistema de finançament que resolga els greus problemes que ja tenen de supervivència”, ha afegit el diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, qui acusa a Císcar “d’estar allargant el patiment, perquè encara no ha estat capaç ni de seure amb la plataforma”.
 
Esquerra Unida considera que els continus i desorbitats retalls econòmics i la nul·la acció del govern del PP per sustentar les escoles de música “està portant a aquestes a una situació extrema. No és un problema conjuntural, sinó estructural. S’ha d’acabar amb un sistema de subvencions que no funciona i que està posant al límit als centres de música autoritzats”, ha insistit Torró.

El parlamentari descriu que l’actual sistema de finançament “no pot seguir funcionant així. Cal que la conselleria acabe amb un mètode, el de les subvencions, que està totalment desacreditat. S’ha d’estudiar i buscar l’estabilitat econòmica per damunt de tot. Entre les eixides es podria trobar que les escoles de música públiques les assumira la conselleria, o s’establira un sistema de concerts o mixte”, suggereix.

Torró reclama, per damunt de tot, l’inici d’un procés de diàleg del Consell amb la plataforma. “És injustificable que encara el conseller no s’haja reunit amb aquesta. El que està en joc és l’ensenyament musical a tot el País Valencià, el qual està en risc extrem de desaparèixer”, adverteix.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)