És necessari acabar amb l'opacitat que envolta el Pla Integral de Residus. El consens no pot ser


El PP vol arrossegar als partits de l'oposició a una política de consens al voltant del nou Pla Integral de Residus (PIR). És a dir, per a entendre'ns, vol que justifiquem les seues propostes. La seua desastrosa gestió ha dut a un caos en el tractament de residus amb instal·lacions per acabar i milers de tones de fem traslladant-se de nord a sud del país i rebent un tractament insuficient  (més del 70 % als abocadors segons les seues pròpies informacions que daten de 2008; no ens faciliten dades actualitzades). La solució que volen imposar (ja fa prop de tres anys que hi venen insistint) és la incineració o, com diuen eufemísticament, valorització energètica de residus. La UE la contempla a les seues directives..., sí, però com la darrera alternativa. Després d'una política de reducció de la producció de residus (amb campanyes i una normativa eficient d'envasos, que ací no existeix), cal promoure la reutilització i en allò que no siga possible reutilitzar, reciclar-ho. El reciclatge ha d'insistir en la recuperació de materials per als processos industrials i, molt especialment, en tancar el cicle energètic de la producció d'aliments. Tornar a la terra els nutrients que li hem pres i alliberar l'agricultura de la dependència dels adobs sintètics. L'obtenció d'un compost de qualitat hauria de ser el centre de la política de reciclatge i això és impossible sense una adequada separació en orígen. Finalment, en allò que sobre, es pot considerar la seua transformació en energia dins d'uns paràmetres mínims que suposen que l'energia que s'obtinga supere de forma suficient la que es consumisca en el procés. Això és el que exigeixen les normatives europees i, a més, la cremació s'ha de fer amb unes enormes precaucions pels seus enormes efectes potencials contaminants. Es pot discutir molt sobre aquest esquema (especialment pel que fa al final), però el que volen fer ací no s'hi assembla en res. Es tracta de convertir la possibilitat legal de transformar una mínima part dels residus (el rebuig del rebuig) en la "solució final" per al tractament. Un autèntic disbarat. Un més. Quan obrirem els ulls?

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts Valencianes, Lluís Torró, critica que en a penes un mes, el que anaven a ser tres plantes incineradores s’han convertit en tres cimenteres. “Davant açò la desconfiança sobre el PIR creix a la carrera. No sabem quines són les intencions clares del Consell en matèria de política de residus i avancem que no anem a avalar la incineració perquè sí, com sembla que pretén el govern del PP”, lamenta.

Torró descriu que des de la reunió mantinguda fa setmanes entre la consellera Bonig i Esquerra Unida fins ara, “la nostra sorpresa, com dèiem, ha estat la renúncia a construir plantes incineradores i en lloc d’aquestes dur els residus a cremar a les cimenteres. Si la proposta del Consell ja despertava dubtes perquè no era específica, ara s’ha agreujat encara més amb aquestos fets. Els problemes de contaminació de les cimenteres són majors que en les plantes específiques d’incineració de residus”.

El diputat d’esquerres afirma que el Consell “no ens dona informació completa, real i actualitzada del Pla Integral de Residus”. Torró afegeix: “s’ha de demostrar que la incineració és viable energèticament, que hi ha paràmetres legals que ho indiquen, si no simplement serà eliminació de residus i no hi haurà valorització energètica”, subratlla. Torró recorda que els criteris que han de prevaldre són “la minimització, la reutilització i, per descomptat, que les instal·lacions complisquen els criteris de proximitat”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)