Fabra ha de posicionar-se en contra de les prospeccions petrolíferes

Ja hi tornem a ser. Cada poc temps (entre sis mesos i un any) s'anuncien les intencions d'una empresa per a fer prospeccions a la costa (entre Gandia i l'Albufera, sobretot, però no exclusivament) a la cerca de l'or negre. Els preus actuals del petroli i, sobretot, els futurs (atés el seu imminent exhauriment) fan rendibles totes aquestes operacions.Si troben un jaciment, per menudet que siga, compensaran la inversió amb escreix. El problema són els "danys col·laterals" en forma de deteriorament del fons marí (especialment de la pradera de Posidònia), les afeccions consegüents a la pesca i l'efecte "espantaturistes" de l'activitat. Problemes que es multiplicarien si tingueren la bellota de trobar-se amb una bossa de petroli. I una vegada fet, qui es farà càrrec del mal causat? I les afeccions irreversibles? No sols es tracta d'allò que els economistes anomenen "externalitats" (costos que no assumeixen les empreses i que ha de pagar la col·lectivitat) sinó també d'alteracions que no podran ser mai revertides. Això no té preu.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha manifestat que el govern valencià “haurà de clarificar la postura que manté respecte aquestes prospeccions, i confirmar-nos que és contrària, tal i com el propi Fabra ha mantingut fins ara. Ens preocupa la deriva que pot portar aquesta qüestió tenint en compte que el govern central pot permetre les prospeccions a la nostra costa”.

Torró ha anunciat que formularà una bateria de preguntes en Les Corts Valencianes a la consellera de Medi Ambient, “amb l’objecte de que aquesta ens definisca la postura clara del Consell davant els moviments de la multinacional Cairn Energy per a executar les prospeccions al País Valencià”, avança.

El parlamentari assenyala que el govern valencià “ha d’escoltar la voluntat majoritària de la societat, la qual s'oposa a aquesta iniciativa des del principi”. El diputat d’EUPV recalca el dany que suposa per a la flora i fauna marina la realització d'aquestes prospeccions, i que han posat de manifest els grups ecologistes en reiterades ocasions. “No pot primar-se l'interès econòmic per damunt d'altres consideracions. Les prospeccions poden danyar les colònies de Posidònia, i destorbar la reproducció dels bancs de peixos, això sense contar amb la probabilitat d'un vessament de cru degut a un accident”, critica.

Torró també assenyala la greu amenaça que suposaran aquestes activitats per a diversos Parcs Naturals. “Estem parlant, per exemple, de la sostenibilitat de les Illes Columbretes, l'Albufera i el Montgó, tots ells indrets protegits per llei”. Esquerra Unida, a més, recorda que permetre aquestes prospeccions “és seguir apostant per les energies no renovables i contaminants, en lloc d’avançar cap a les alternatives, renovables i nétes. És un pas enrere cap a la sostenibilitat i cap a la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)