Els impagaments del Consell a les universitats públiques valencianes les portaran al col•lapse

Hui hem preguntat a Fabra pels retalls en educació. Encara que el gros de la intervenció de Marga s'ha dedicat als retalls en infantil, primària i secundària, també hem volgut abordar altres temes. Marina li ha preguntat per quantes unitats d'escoles rurals van a tancar-se a causa d'aquestes retallades. Si es retalla en ensenyament, quin futur ens espera com a societat? I jo li he preguntat pel deute amb les universitats, com es pensa resoldre a curt termini (com li demanen urgentment els rectors) i a llarg termini. El que han fet, com sempre, és no respondre al que es demana, no concretar i, quasi sempre, falsejar la realitat. La Consellera ha tingut la barra de contestar que la Universitat Valenciana (així en majúscula) és la millor finançada d'Espanya. Les diuen i... se les creuen?

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha preguntat aquest matí en la sessió de control al president Fabra sobre les conseqüències que tindran els impagaments de la Generalitat. Torró ja ha advertit que provocaran el col·lapse dels centres, “els quals veuran impedit el seu funcionament. Resposta de Fabra: cap”, ha criticat durament.

Torró ha recordat que els impagaments del Consell a les universitats publiques valencianes durant l'any 2011, ascendeixen a més de 197 milions d'euros. “En relació amb el deute històric reconegut fins a finals de 2008, la Generalitat devia aleshores més de 891 milions d'euros, un import superior a una anualitat completa ordinària per a la cancel·lació de la qual les universitats es van veure obligades a acceptar un pagament ajornat que arribava fins a 2022. Aquest import sols s'ha cancel·lat aproximadament 122 milions d'euros en els exercicis 2009 i 2010".

Esquerra Unida ha alertat que aquesta situació provocarà el caos en les universitats: “s’augmentarà l'endeutament financer, hi haurà incapacitat per a mantenir el nombre de docents, s’interromprà l'activitat investigadora, es desmembraran els grups d'investigació, es congelaran i desmantellaran els Parcs Científics i tecnològics. Això i un llarg etcètera més de conseqüències nefastes”, apunta Torró.

El parlamentari d’esquerres ha recordat Fabra que els rectors, davant aquesta situació, han demanat públicament al Consell que compense els interessos derivats dels retardaments i que actue per a que es facilite el finançament. “Tanmateix, res se’ns ha contestat i la por continua en els centres i la responsabilitat està en el govern del PP”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)