Cal una justícia més descentralitzada

Hui he desdejunat amb les notícies del caos que regna als jutjats d'Alacant. No és una notícia aïllada. De tant en tant, els mitjans es fan ressó de les insuficiències que hi ha a l'administració de justícia (normalment per queixes dels treballadors). Quan parlem de la ineficiència de l'administració o les retallades solem centrar-nos a la sanitat, l'educació i els serveis socials. És evident que són els elements més importants de l'estat del benestar. Però solem oblidar-nos dels problemes de la justícia o els deixem en un segon o tercer pla. Tanmateix em sembla que és un error. La Justícia (així en majúscula) és un element central a l'hora de garantir els drets de la ciutadania i els excessos o incompliments del poder executiu. Pensem en l'administració de justicia sobretot pel que fa als processos penals, però la justícia és molt més. Una administració dee justícia ineficient és, evidentment, injusta. I és injusta particularment amb la gent amb menys recursos que no és capaç de sostenir plets llargs i costosos. És una administració que acaba protegint (en general) els interessos dels poderosos; o almenys no els penalitza com caldria, exagerant els efectes de les legislacions que els beneficien i minimitzant els efectes de les legislacions que limiten el poder dels diners. Calen doncs més recursos i més ben administrats. A més de dotar adequadament els tribunals "de poble", descentralizant i evitant la saturació dels tribunals provincials, cal fer una despesa més racional. El cas valencià és especialment rellevant del contrari. Diners malbaratats en la gestió quotidiana, insuficiència de béns materials i de personal i inversions espectaculars i costossísimes (visiteu la Ciutat de la Justicia de València i veureu) que no resolen els problemes de fons. Tercermundisme, en definitiva (i que em disculpen el to despectiu els malaurats ciutadans d'aquests països als que cada vegada ens assembem més).

NOTA DE PREMSA

El diputat i portaveu adjunt d'Esquerra Unida en les Corts, Lluís Torró, ha criticat el col·lapse de la justícia en la província d’Alacant: “una justícia sense mitjans no és una justícia eficient i, per tant, és injusta”. Així, per a Torró, “una de les qüestions que haurien de ser prioritàries en el marc de la despesa és precisament la justícia”. “Un estat de dret amb un sistema legal ineficient soles acaba beneficiant als poderosos que tenen els mitjans”, ha afegit. A més, el diputat d’EUPV ha assenyalat que “el cas d’Alacant és especial ja que pateix la híper saturació i un edifici molt xicotet”.

El diputat i portaveu adjunt de la formació d’esquerres ha dit que “cal buscar una justícia més descentralitzada”. “Mentre el Consell ha apostat pels grans edificis i grans contenidors que llueixen molt, no fa una gestió eficient de la despesa ni una dotació adequada de mitjans”, ha assenyalat Torró, per a qui “el Consell i el Ministeri de Justícia estan fent exactament el contrari”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)