La irresponsabilitat del Consell pot tenir conseqüències en la salut dels habitants de La Murada a través dels aquifers

Fa un parell de mesos vaig visitar la pedania de La Murada, a Oriola. Els veïns em van mostrar una part del seu terme, la que es troba contigua a l'abocador de Fenoll, tocant amb Abanilla, Múrcia. Allò provoca esgarrifances. Es poden veure finques immenses plantades molt recentment amb llimeres o tarongers. Aquests conreus tracten d'amagar mil·lers (potser milions?) de tones de residus d'abocaments il·legals. Com que una imatge val més que mil paraules no vull fer-ho llarg. Ací us penge quatre fotos obteses in situ. La darrera és d'un petit ullal d'aigua que té el color del bronze i fa una pudor molt dolenta. Com tota la zona, per cert, i això que vaig anar a un dia especialment bo. Fenoll, imputat principal en la part de la trama de residus del cas Brugal, ha construït una mena de zoològic a dalt de tot. Tan surreal com la resposta de la consellera Bonig que esmentem a la nota de premsa.




NOTA DE PREMSA

La Consellería d'Infraestructures i Medi Ambient es posiciona a favor de l'ampliació de l'abocador de La Murada

El passat 1 de febrer, el diputat i portaveu adjunt d'EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, va registrar una pregunta sol·licitant a la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient que informara de les actuacions que havien dut a terme després de tenir coneixement de l'Informe tècnic de la Direcció general de Planificació, Avaluació i Control Ambiental de la Conselleria d'Agricultura de la Regió de Múrcia en el qual es reflectia en data 21 de gener de 2011 que l'empresa Proambiente havia abocat residus en zones que ocupaven territori de les dues comunitats autònomes i no autoritzades per a tal activitat.

En la seua contestació, la Consellería admet que en data 10 de gener, va entrar per registre una consulta elevada per la Direcció general de Medi ambient de la Regió de Múrcia relativa a l'expedient d'autorització ambiental del projecte “Ampliación de la capacidad para la explotación del vaso nº3 del vertedero de residuos sólidos situado en la finca La Serratilla, del municipio de Abanilla”.

Davant tal sol·licitud, la Consellería -valorant les possibles repercussions de l'ampliació de l'abocador- va concloure que el projecte no tindrà efectes apreciables sobre el medi ambient i per tant va donar el vistiplau a la tramitació de l'autorització ambiental.

El citat vas 3 -ha recordat el diputat d'EUPV- es troba en una zona limítrofa entre les dues comunitats autònomes, aspecte que la Consellería pansa per alt en la seua contestació, fet del que se n'aprofita la mercantil Proambiente per a eludir responsabilitats.

Torró ha considerat l'actitud d'Isabel Bonig, consellera de Territori, com a "irresponsable" en desentendre's del "greu problema d'índole mediambiental i sanitària que afecta a La Murada (Oriola)". La formació d'esquerres també acusa a la conselleria d'actuar de connivència amb el Govern de la Regió de Múrcia per a facilitar l'ampliació d'un abocador situat en un limb jurídic entre dues administracions autonòmiques, els propietaris de les quals es troben immersos en nombrosos processos judicials, singularment en el cas Brugal.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)