Les col•leccions del Museu de Història Natural s'haurien de traslladar de manera definitiva al de les Ciències Príncep Felip

Temps de tissores, temps d'acomiadaments. El cas és que acaben pagant-ho coses "prescindibles" com ara la ciència (la recerca) o la cultura. O una barreja de les dues, com els museus. València té un parell de col·leccions palentològiques interessantíssimes i molt riques que fins ara s'exposaven (mínimament) al complex de La Petxina. El Museu d'Història Natural era un organisme muncipal participat per la Diputació i la Generalitat. L'han esborrat, els treballadors al carrer i les col·leccions a un altre museu. Les col·leccions no es podran exposar a Vívers més que mínimament. I quan dic mínimament heu de tenir en compte que La Petxina ja sols s'exposava el 7 % de total dels fons. Però el pitjor és que no hi haurà personal format per a mantindre-les i continuar les tasques de recerca. És un crim. Sobretot pels costos tan baixos que suposava mantindre aquest museu. Anem camí de suplir els serveis per la caritat. No heu vist a les pel·lícules i sèries nordamericanes on fins i tot la polícia cel·lebra actes per recaptar fons? Els rics canvien els impostos per les almoines. Poden disfrutar de iots més grans i, a més, rentar-se la consciència amb algun donatiu periòdic a una bona causa. Compte redó.

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV Lluís Torró ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts Valencianes en la què proposa que l’exposició conjunta de les col·leccions entomològica Torres Sala i malacològica Siro de Fez estiguen acollides com a seu definitiva en el Museu de les Ciències Príncep Felip, a CACSA. La proposta d’EUPV també demanda que es presente un pla de viabilitat per a la conservació, estudi i exposició de les col·leccions. “És del tot injustificable que aquest fons museístic estiga tancat al públic, amb el valor que posseeix i amb la quantitat de veus –d’experts i de l’opinió pública- que s’han alçat per la seua defensa”.

Torró explica que el pla de viabilitat, “haurà de contemplar diverses qüestions, entre elles, que les exposicions estiguen a l’accés del públic i que la mostra puga ser ampliada, així com s’establisquen uns condicions laborals justes i fixes per als professionals contractats. L’exposició hauria d’estar oberta en el termini no superior d’un any”.

Per a Esquerra Unida la decisió de l’Ajuntament de València d’oferir el Museu Municipal de Ciències Naturals, ubicat als Jardins dels Vivers, com a lloc per acollir la col·lecció entomològica-malacològica, “no és la solució més idònia. D’una banda el lloc té evidents limitacions d’espai. Ja la ubicació al Passeig de la Petxina obligava a exhibir al públic només el 7% del fons total de la col·lecció conjunta. En els Vivers, la col·lecció hauria de disputar-se l’espai amb les exposicions preexistents i no tindria la possibilitat d’ampliar la mostra accessible al públic amb els fons documentals que encara romanen emmagatzemats”, apunta Torró, qui afegeix que el consistori “tampoc garantia la creació d’una plantilla estable de tècnics especialitzats, quan recordem que els que es dedicaven a aquesta tasca en la Petxina, van ser acomiadats”.

El diputat d’esquerres qualifica de “lamentable” que cap administració, “inclosa també l’autonòmica haja dit una paraula sobre la valuosíssima tasca divulgativa i pedagògica duta a terme pel Museu Valencià d’Història Natural, sobre els milers d’escolars que l’han visitat, els cursos de formació per al professorat o la coordinació dels grups de voluntaris que han anat arreplegant dades científiques en treball de camp per a la Conselleria. El futur laboral d’aquest personal tècnic, amb funcions ben específiques, també roman incert”, critica.

Esquerra Unida demana que s’oferisca “una alternativa seriosa que done continuïtat a la mostra expositiva, atenent a nombrosos fets: l’opinió dels experts i del públic general, a que és la tercera col·lecció més important a Espanya quant a mol·luscs i insectes, el 93% de la qual roman emmagatzemada, a que la Generalitat té la responsabilitat de garantir als valencians i valencianes l’accés a la cultura i, en definitiva, a que es disposa d’un valuós contenidor cultural disponible, com és el Museu de les Ciències Príncep Felip”, subratlla.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)