Esquerra Unida presenta una PNL en Les Corts per commemorar l’aniversari de la mort de Fuster

Hui fa vint anys ens va deixar la ment més lúcida que va tindre mai el País Valencià al segle XX. Fuster va pensar el país des del seu raconet a Sueca, entre mil·lers de llibres amuntegats per les cadires i prestatges, feroçment devorats pel seu cervell. El seu llegat intelectual és realment impressionant, la seua erudició quasi inabastable. Llegir encara hui Nosaltres els valencians, mig segle més tard, segueix sent imprescindible malgrat l'allau historiogràfic posterior (en gran mesura provocat per aquesta obra erudita i provocadora). Per als qui dubten de la utilitat de la història com a disciplina (encara queden molts postmoderns despistats, ai las!) en resulta una classe magistral. Per als qui ens dediquem professionalment a l'ofici d'historiar, impressiona la construcció d'un edifici tan sòlid amb uns materials tan febles. És una obra digna d'un Gaudí.

NOTA DE PREMSA

La proposta demana la creació d’una Fundació per a l’estudi i difusió de l’escriptor suecà

La Proposició No de Llei del grup parlamentari d’esquerres celebra també el cinquanta aniversari de la publicació de Nosaltres, els valencians. “A Fuster li devem moltíssim, una inestimable aportació a la cultura i a la historiografia, i és hora que en el 2012 commemoren els noranta anys del seu naixement i els vint de la seua mort”, ha explicat el portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Lluís Torró.

Torró afirma que Fuster “és vital per a la nostra cultura i per al valencianisme. La seua obra pretenia que la cultura valenciana esdevinguera una cultura ‘normal’ reivindicada des de les seues múltiples cares i reconeguda en la seua pròpia història. És precisament aquest desig de normalitat, aquesta voluntat, la que encara trobem a faltar i per això cal enaltir la seua obra i el seu pensament. És imprescindible que el llegat de Joan Fuster, la difusió i l'estudi de la seua obra, puguen completar la realitat plural dels valencians i les valencianes de hui i de futur.

La PNLL d’EUPV demana al Consell a fer les gestions oportunes per tal d'arribar a un acord amb l'Ajuntament de Sueca, l'hereu i els marmessors de Joan Fuster, per tal de constituir una Fundació Joan Fuster que, amb seu al carrer de Sant Josep, número 10, de la ciutat de Sueca, servisca per a l'estudi i la difusió de l'obra d'un dels intel·lectuals més valuosos del país.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)