A Mariola parlen de 498,85 ha. calcinades i la legislació només obliga a planificar la recuperació a partir de 500

Un estiu catastròfic pel que fa als incendis forestals. Als megaincendis de Cortes i d'Andilla s'han anat sumant altres focs de menys extensió, però tambe de conseqüències terribles. Només cal pensar als 2 morts i 4 ferits de Penàguila. Com ja vaig argumentar a maig i a juliol, l'única línia de defensa del conseller Castellano contra les crítiques ha estat sempre els resultats en Ha cremades. Això se n'ha anat a terra de forma estrepitosa. Per això no resulta estrany que tracten de minimitzar les dimensions dels incendis. Aquesta mateixa setmana, els alcaldes de Penàguila, La Torre de les Maçanes i Benifallim ens han fet saber que no els eixen els comptes, que 600 Ha son molt poquetes. L'estimació de l'Ajuntament de Penàguila és de 645 Ha solament al seu terme. Al cas del Parc Natural de la Mariola, l'estimació oficial parla de 498'85 Ha. Els decimals ja resulten ridiculs (vegeu les consideracions, molt més informades que no pas les meues, d'Andreu Escrivà al seu bloc). En aquest cas resulta sospitossíssim que es queden a 1'15 Ha del gran incendi. Quan Castellano presente el seu balanç definitiu (en breu, esperem), ens l'haurem de creure?

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida sospita que Conselleria menteix sobre la superfície cremada a l’incendi de la Mariola

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida a Les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha posat en dubte les xifres oficials oferides per la Conselleria sobre el passat incendi que va afectar el Parc Natural de la Mariola. Segons explica el diputat d’esquerres “assegurar que la superfície calcinada és de 498,85 ha. i quan estem davant d’un perímetre de 700 és filar molt prim. Tot i que tot el territori delimitat no s’ha cremat sembla que al darrere d’oferir xifres per baix de 500 ha. hi ha una motivació clara econòmica i propagandística”.
 
Torró explica que segons l’article 150 del reglament de la Llei 2/1993 Forestal del País Valencià, que va entrar en vigor mitjançant el decret 98/1995, la Conselleria de Medi Ambient elaborarà un informe només per als grans incendis, i aquest es limiten a aquells que arriben a les 500 ha. calcinades: “No entra dins dels considerats grans incendis, i no es tracta d’un tema baladí, si no hi ha informe no sabrem quins són els efectes de l’incendi sobre la vegetació i el sòl, no es zonificara el territori en funció de la seua capacitat d’autorregeneració i no es planificaran actuació a curt, mitjà i llarg termini”.
 
El diputat d’esquerres afirma que “tot i existir informe, evidentment, perquè parlem d’un Parc Natural, d’una zona d’especial valor mediambiental, no es tracta d’un informe vinculant per a Conselleria i, per tant, l’administració autonòmica (segons l’article 165 del mateix reglament) no ha d’actuar d’ofici contra l’erosió del sòl ni reforestar les zones afectades per l’incendi que no es regeneren naturalment (dins del domini públic i col·laborant amb els propietaris privats)".
 
El diputat d’EUPV assegura que estem davant d’una estafa, una més per part del Consell, retallen els mitjans de prevenció i extinció i, ara, ens prenen el pèl amb les xifres oficials per no assumir les seues responsabilitats. Obligacions que marca la legislació i que mitjançant un subterfugi volen esquivar. Aquest és el govern d’irresponsables que tenim”, per això demana “contundència als afectats, especialment els ajuntaments de la zona, per reclamar els drets que els hi volen furtar”.
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)