El Consell se'n fot dels veïns del Campello que reclamen el tancament de l’abocador

La problemàtica de la recollida i tractament de residus sòlids urbans (RSU) al País Valencià és molt complexa. El Pla Integral de Residus (PIR) en vigor no ha complert ni de lluny els objectius que s'havia marcat i el nou PIR no avança al ritme que deuria. El caos s'ha ensenyorejat del sistema i el criteri de proximitat se n'ha anat pel clavegueram davant la manca d'instal·lacions de tractament adequades, especialment a les comarques del N. Així doncs, hi ha un autèntic "turisme del fem" pel que milions de tones de RSU de les comarques de la meitat N del país van a parar a les plantes de tractament i abocadors del S. Unes instal·lacions pensades per a processar unes quantitats molt inferiors a les que reben diàriament. El cas de El Campello té la seua història particular perquè, a més, és una planta de tractament i abocador d'un àrea (La Marina Baixa) a la que no pertany el propi municipi. Hi ha un barri que pateix contínuament molèsties des de ja fa anys, unes molèsties que podrien estar generant fins i tot problemes de salut. I ara la Conselleria desatén amb arguments peregrins un informe encarregat pels veïns afectats. Després hi haurà qui no entenga la indignació creixent del personal...

NOTA DE PREMSA
 
El portaveu adjunt d’Esquerra Unida a Les Corts Valencianes, Lluís Torró afirma que la Conselleria “no explica en cap moment els motius pels quals considera que l’informe presentat pels veïns sobre la toxicitat de l’abocador no té validesa jurídica. Ens preguntem què vol dir això, perquè una cosa és que no s'accepte un informe de FCC -concessionaris de la planta- per ser part implicada, i una altra ben diferent que es rebutge un informe d'una empresa independent. Caldria valorar les referències de l'empresa i si té la capacitat i l'experiència per a fer un informe rigorós. Això de la "validesa jurídica" sembla una burla i un eufemisme per a no donar la raó als veïns”, denuncia Torró.
 
El parlamentari d’esquerres recorda que fa molt de temps que els veïns es queixen d'un mal funcionament de la planta “que és més que evident, no sols per les molèsties que causa -olors i vessament de lixiviats- que poden tindre conseqüències dolentes per a la salut de la població, sinó pel baix nivell de recuperació i reciclatge que ha pogut ser constatat de forma fefaent amb camions abocant directament sense passar per la planta de tractament”, detalla.
 
Torró afirma: “els únics informes jurídicament vàlids són els que avalen els serveis tècnics de la Conselleria, aleshores caldria exigir a les conselleries de Sanitat i de Medi Ambient que estudien els informes, en determinen la seua validesa tècnica i s'actue en conseqüència”, reclama.
 
Esquerra Unida qualifica de “desficaci general” la política de residus del Consell “i en especial al preu que estan pagant les comarques del sud rebent residus de tot el país. Cal recordar la recent decisió de l'Ajuntament d'Alacant de rebre més residus a la planta i abocador de Fontcalent. Aquest és un incompliment flagrant del principi de proximitat que se suma a altres problemàtiques com els nivells misèrrims de tractament i reciclatge, o l’obsessió per a que les incineradores com a pretesa solució final”, subratlla.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)