Cal establir urgentment un pla de viabilitat per a la xarxa d’Instituts tecnològics

Ens hem reunit (a petició seua) amb els representants dels Instituts Tecnològics Valencians (RedIT, se'n diu la xarxa). Disposem d'un entramat d'instituts (privats però participats per l'IMPIVA) que han representat un model a imitar per altres zones. Amb un teixit industrial caracteritzat per un predomini absolut d'empreses de dimensions molt reduïdes articulades en allò que els experts anomenen "clusters" o districtes industrials, aquest tipus d'institucions representen un paper extraordinari. Sense elles la recerca i la innovació arribaria en una mesura molt escassa a les empreses. Li costen molt pocs diners a l'administració. Una administració que no es preocupa gens de l'I+D+i (Espanya està a la cua de l'OCDE i el País Valencià està a la cua d'Espanya). Ara els instituts veuen la seua continuïtat en perill pels impagaments del Consell (més de 80 milions d'euros) i es troben en perill molts dels prop de 1.500 llocs de treball. Gent molt qualificada, el treball de la qual és, en molt bona mesura, el futur de tots i totes.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida es reuneix amb representants de la REDIT

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, s’ha reunit hui amb representants de la Xarxa d’Instituts Tecnològics que li han fet conèixer de primera mà la situació de la REDIT. Torró ha criticat que s’estiga “posant en risc la supervivència dels propis instituts que ja han perdut un 15% dels seus treballadors”. El diputat d’esquerres s’ha compromès a traslladar a Les Corts les iniciatives que siguen necessàries sobre els REDIT i fer “tota la pressió possible per tal que el Consell pague el deute”.
 
Torró ha recordat que el deute de la generalitat amb els REDIT es remunta als exercicis 2010 i 2011 (49 milions d’euros de deute) i en l’exercici actual (36 milions). “Aquests deutes es produeixen a més en un context generalitzat de de retallades progressives en els pressupostos, tant en aquells dedicats a l’IMPIVA com en aquells destinats directament als Instituts Tecnològics. Torró espera que el Fons de Liquiditat Autonòmic “resolga si més no parcialment el problema”.
 
“La situació –ha afegit Torró- no pot continuar com fins ara. Cal assegurar la continuïtat de la xarxa que compleix un paper fonamental en la creació i innovació tecnològica i la seua transferència a les xicotetes i mitjanes empreses”. “Cal establir un pla estratègic en el marc d’una veritable política industrial, absent, ara per ara, de l’agenda del Consell”, conclou el portaveu adjunt d’EUPV. Per una altra banda, Torró també ha anunciat que preguntarà sobre la tramitació de la Llei d’Instituts Tecnològics que en el seu dia anuncià l’ex conseller Rambla.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)