És urgent que algú comparega a Les Corts per explicar com s'estructurarà CulturArts

És el que té penjar les notes amb retràs: els esdeveniments et poden superar, i molt! Com veieu a la data, la nota de premsa que estic comentant és del 6 de desembre i el titular apel·lava a la consellara Johnson. Però, ja ho sabeu, la senyora Johnson ha passat a millor vida. No, no ha pres cap mal, probablement a l'inrevés  senzillament el president Fabra l'ha alliberat de la càrrega (jo crec que insuportable) de dirigir la macroconselleria de Turisme, Cultura, Esport,... i projectes de malbaratament massiu (Projectes Estratègics, en diuen ells). No sols l'han alliberat, sinó que ja ni existeix la conselleria: Turisme ha estat assumit per Economia (Buch), Cultura i Esport per Educació (Català, que, entre nosaltres, no entenc com pot fer carrera dins el PP valencià amb eixe cognom) i Projectes Estratègics..., ningú no ho sap o no ho diuen (i se'ls ha preguntat). I enmig del debat d'uns pressupostos redactats i presentats per uns consellers que ja no ho són i amb una estructura que ja no existeix. Supose que ningú ja no s'estranyarà de que les coses ens vagen com ens van.

Però que no hi haja consellera ni conselleria, no vol dir que no hi hagen els problemes. Han creat un engendre anomenat CulturArts per acomiadar un munt de gent i han fusionat entitats tan diverses com la Filmoteca o l'Institut Valencià de la Música i encara no se sap pràcticament res: ni els treballadors, ni l'opinió pública, ni els representants del poble (que se suposa que som els diputats, tot i que sembla que és molt suposar...). Tenint en compte que tota la planificació de l'anomenada eufemísticament "reestructuració" del sector públic valencià és obra de consultores privades (amb Deloitte, la de les auditories positives de la CAM, al front), fa l'efecte que no ho saben ni ells!

NOTA DE PREMSA

EU presentarà una bateria d'iniciatives parlamentàries per a que la consellera done explicacions en la cambra autonòmica

El portaveu adjunt d'EUPV en Les Corts sospita que hi ha una "aposta clara per reduir la participació del sector, fins ara present, tot i que minoritàriament, al Consell Rector de Teatres". "Probablement vullguen evitar haver de retre comptes de la seua gestió nefasta i eludir l'obligació de presentar anualment la gestió econòmica", ha afirmat Torró qui també ha recordat que Gil-Lázaro ha presentat "comptes falsejats al Consell Rector per amagar la seua gestió: "va presentar oficialment i fer aprovar al Consell Rector de l’organisme un compte de resultats de 2008 que declarava un dèficit de 1’7 milions d’euros, quan s’ha comprovat que va ser de 3’2 milions d’euros". "L'únic transparent de la transparència pregonada per Fabra és la seua evident falsedat", ha denunciat el parlamentari autonòmic.

Torró ha assenyalat que els pressupostos indiquen una "brutal retallada en personal", i per tant "cal, per començar, explicar, ja que no ho va voler fer a la compareixença dels pressupostos què suposarà l'ERO de CulturArts. Hi ha una reducció brutal de 3.228.620 euros, és a dir, un 26 % menys. És una quantitat que duplica la reducció prevista al pressupost de la Conselleria en aquest capítol".

"La consellera hauria d’explicar quants treballadors hi ha previst acomiadar, quins criteris genèrics se seguiran per als acomiadaments, quins serveis es veuran afectats i en quina proporció, què es deixarà de fer i en definitiva, a càrrec de quin pressupost es cobriran els costos de l’acomiadament Del de 2012, com es preveia inicialment? De quines partides si no estaven pressupostades? O seran del 2013?", ha preguntat Torró.

El parlamentari autonòmic també ha expressat la seua preocupació pel futur de la Filmoteca Valenciana. "Què passarà amb l'Institut Valencià de l’Audiovisual i de la Cinematografia ‘Ricardo Muñoz Suay’? Aquest Institut és, fonamentalment i bàsicament, un arxiu filmogràfic, una filmoteca. Com quedaran aquestes funcions que no es recullen degudament al decret?". "I què passarà amb l'Institut Valencià de la Música? Ja li van escapçar tota la gestió referent a les bandes de música i no té cap paper a la Fundació Palau de les Arts, que sent un sol teatre compta amb quasi tant pressupost com tot CulturArts". "És necessari remarcar que la gestió dels escassíssims diners dels que han disposat l'IVAC i l'IVM ha estat acceptable. Especialment si la comparem amb els disbarats comesos a Teatres", ha assegurat Torró.

"En definitiva raons sobrades per a que Johnson deixe d'amagar-se i done la cara davant la ciutadania i els seus representants", subratlla el portaveu adjunt de la formació d'esquerres. EUPV anuncia que presentarà diferents iniciatives parlamentàries: interpel·lacions, compareixences i preguntes orals i escrites. "Però hauria de ser la pròpia consellera la que, per voluntat pròpia, anara a Les Corts a retre comptes. Des d'Esquerra Unida la reptem a que utilitze els mecanismes extraordinaris previstos per a aprofitar el mes de gener i explicar amb pèls i senyals el que, sense cap lloc a dubtes, és la reforma administrativa més important que ha patit el sector cultural públic valencià des de la seua existència", conclou el parlamentari d'esquerres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)