La supervivència de la Xarxa d'Instituts Tecnològics (REDIT) penja d’un fil pels impagaments del Consell

El dimecres, mentre es seguien debatent-se els pressupostos al plenari, vaig escapolir-me una horeta per rebre al nostre despatx a Les Corts a representants dels comitès d'empresa dels Instituts Tecnològics Valencians. Per als qui no conegau massa bé de què estic parlant, són institucions públic-privades vinculades a la Xarxa de l'IMPIVA (Institut de la mitjana i petita empresa valenciana). Institució pública que, per cert, ha deixat d'existir amb la reestructuració del sector públic valencià i ara s'anomena Institut Valencià de Competitivitat Empresarial; una nova denominació que no és gens innocent. Els instituts tecnològics es dediquen a fer recerca tecnològica aplicada al servei de les xicotetes i mitjanes empreses i viuen, bàsicament, dels fons públics de La Generalitat, el Govern d'Espanya i d'Europa, especialment de la primera... que, a més de retallar, ja no paga. Ras i curt, es troben amb l'aigua al coll amb EROs, un deute galopant i impagaments (a molts instituts els treballadors no cobren des de fa mesos). I els senyors del PP ens volen vendre la burra que treballen pel nostre futur. No sé, probablement per assegurar el futur dels grans accionistes de la Ford, Mercadona, Ortiz e hijos o el Banc de Sabadell, perquè el de la resta ja us dic que cada vegada és més negre!

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida presentarà una bateria d’iniciatives parlamentàries en defensa dels REDIT

El diputat autonòmic d’EUPV Lluís Torró ha mantingut hui una reunió amb representants dels comitès d'empresa de la xarxa REDIT que han explicat els greus problemes que tenen amb la Generalitat Valenciana pels impagaments. Torró ha denunciat que el Consell manté un deute de 80 milions d'euros amb els instituts integrats en la REDIT i ha criticat que “fins ara la Conselleria d'Economia i Indústria ha incomplert totes les promeses que havia fet fins al moment”.

El parlamentari ha demanat que el Consell “assegure els diners endeutats i que s’establisca un pla de pagaments”. A més a més, Torró ha denunciat que s’estan patint alguns Expedients de Regulació d'Ocupació arran dels impagament de la Generalitat i, per tant, la supervivència dels REDIT “depèn d’un fil”. El diputat autonòmic ha anunciat que presentarà una bateria d'iniciatives parlamentàries.

Comentaris

  1. Hola Lluís. Sóc una estudiant d'un màster de Periodisme i em trobe realitzant un reportatge sobre les retallades en I+D i com afecta a l'empresa valenciana. Podries explicar-me a què et refereixes quan dius que el canvi de denominació d'IMPIVA a IVACE no és innocent? Quines implicacions pot tindre?

    Moltes gràcies.

    Clara Vidal.

    ResponElimina
  2. Disculpa el retràs en la resposta (uff, 4 mesos), però t'assegure que acabe de veure el teu comentari. Ja sé que és massa tard, però de tota manera tractaré d'explicar-me. El canvi de denominació no és gens innocent. IMPIVA fa referència a la petita i mitjana empresa. El teixit productiu valencià està dominat per elles i aquesta és la seua principal debilitat (manca d'escala, problemes de finançament, dificultat d'introducció d'I+D+i, etc.). L'IMPIVA va nàixer, precisament, per ajudar aquestes empreses i pal·liar els seus problemes aprofitant les seues fortaleses (que també en tenen: flexibilitat i agrupació en clústers). IVACE no fa referència a les petites empreses. Es tracta de posar els cada vegada més escassos recursos públics que es dediquen al teixit productiu al servei de TOTES les empreses. Crec que és evident que la Ford no necessita les mateixes ajudes que un petit taller artesà. De tota manera, el que està fent-se és sancionant el que ja es feia d'amagat: la Ford és, quasi amb tota seguretat, l'empresa que més diners públics valencians reb per a I+D+i. Com ho sents. Una abraçada i, de nou, disculpa pel retràs.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)