Cal aclarir el retard en la intervenció dels mitjans aeris, com ens han testimoniat alguns veïns

L'incendi al Morro del Toix (Calp) ha cremat al final vora 44 Ha (les estimacions de la Conselleria de Governacíó sempre generen poca confiança, ja en parlarem). Els veïns es van escandalitzar molt en veure que els mitjans aeris van trigar tres hores en fer acte de presència. Segons alguns experts sembla que això respon a dificultats tècniques. De tota manera, la Conselleria (el conseller) haurà de retre compte i explicar què ha passat, quins mitjans han actuat, si eren suficients, si s'havia reforçat davant la climatologia desfavorable, etc. Cal tindre present que 20 de les 44 Ha pertanyen a una microreserva botànica. Encara que no ha afectat massa a les espècies més protegides (les rupícoles, que creixen a les parets de roca, no us abrumaré amb el nom de les espècies), suposa el 75 % de la superfície de la microreserva. I el pitjor: va cremar una urbanització (Maryvilla, quin nom!). L'incendi sembla haver-se iniciat a causa de xispes elèctriques que es van originar a unes torres. Ja veieu, estem jugant a la ruleta russa. Imagineu-vos que açò passa amb unes circumstàncies meteorològiques com les que hi va haver als incendis de Cortes i Andilla. Mireu la foto i penseu-hi!



NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida exigeix a Castellano “no creuar únicament els dits” davant l’incendi de Calp

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha recollit des de primera hora del matí els testimonis de veïns de Calp que han comprovat de primera ma que els mitjans aeris han arribat molt tard, en concret, fins a tres hores després, que es declarara l’incendi aquesta matinada, “i que podrien resultar insuficients. Li demanem a Castellano que no aplique com ha fet en darreres ocasions, la política de creuar els dits davant les flames”, critica. Esquerra Unida a més ha denunciat que Calp no posseix d’un pla d’emergències.
 
Torró subratlla que l’incendi està ubicat en una zona especialment vulnerable per la proximitat a zones habitades. “La conselleria no deixa de sumar desficacis a la seua política forestal. A més de la manca de mitjans que és evident, de les retallades en els parcs naturals i en tots els medis naturals, dels problemes dels agents forestals per a repostar els seus vehicles per manca de saldo en les targetes de gasolina, hem de sumar-li la gravetat del model urbanístic, el qual ha tolerat en general en la costa i particularment en les comarques de la Marina Alta i Baixa, un paisatge summament preocupant de proximitat de les zones urbanes als terrenys forestal, amb urbanitzacions clavades dins de zones boscoses. Això és una autèntica bomba de rellotgeria”, manifesta.
 
Esquerra Unida ha sol·licitat la compareixença del conseller Serafin Castellano “per a que explique si hi ha algun reforçament específic davant aquest incendi, i tenint en compte que portem dues setmanes de vents molt forts i alertes que ja feien preveure que el risc fóra molt elevat”, detalla Torró.
 
Per al parlamentari d’esquerres, “la política de creuar els dits no dóna fruits, i és la que aplica el senyor Castellano”. Torró denuncia, a més, que el cas de Calp “és encara més greu quan comprovem, tal i com ja ha denunciat en darreres ocasions el col·lectiu local d’EUPV, que el municipi no compta amb un pla d’emergències aprovat. Han passat 9 anys des de les greus inundacions que afectaren la comarca en 2004, i aleshores ja es va demostrar la necessitat d’aquest pla que hui encara està pendent d’aprovació, cosa que significa un risc més elevat encara per a la població”, explica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)