La Generalitat no ha de cedir davant l’ànsia de Rus per privatitzar el Teatre Principal

Potser siga una informació irrellevant per a la majoria dels qui seguiu aquest bloc, però cal puntualitzar que, tot i que la gestió la té la Generalitat a través de Teatres (ui! perdó, de CulturArts, és que encara no m'hi acostume), la propietat del Teatre Principal de València és de la Diputació Provincial. Rus n'és, hui per hui, el responsable últim. I sembla que està pensant en posar-lo en mans privades. No resulta estrany, però no per això deixa de ser un despropòsit. Probablement no es notaria massa en la programació. Al Principal ja es gestiona sobre la base de fer el mateix que fan els programadors privats. Una gestió que genera competència deslleial amb els teatres que no són públics. Però la solució no és: hala, tot privat! El problema és que es necessita un espai públic en el que es faça un tipus de programació diferent a la privada regida per criteris que s'allunyen dels estrictament comercial. A més, les concessions provoquen una gestió privada però amb recursos públics (vegeu Torrent o Alcoi, per exemple). És a dir, el pitjor dels dos models: lucre + diners segurs. Toca ferro!

NOTA DE PREMSA

El president de la Diputació està a la què vola per acabar amb tot allò públic en les arts escèniques

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha exigit a la consellera de Cultura, Mª José Català, “un pronunciament públic clar i contundent sobre que la Generalitat no entregarà a mans privades altre teatre, en aquesta ocasió, el Principal, i així sufocar la fam privatitzadora de Rus”. Per a Esquerra Unida, el PP “està asfixiant a les arts escèniques fins a un punt que no té precedents, posant els teatres públics a la vora de la desaparició”.
 
Torró subratlla que la privatització del Teatre Principal “portaria unes conseqüències molt dolentes. Cal recordar que la Generalitat, abans de la constitució de CulturArts, mantenia una estructura professional que està posant ara a la vora d’un precipici. Deixar en mans privades al Principal suposaria la desaparició d’aquesta estructura, a més de la del propi teatre, referent en l’escena valenciana”.
 
El diputat d’EUPV apunta que Alfonso Rus, “està apuntant un camí per a que la Generalitat el seguisca, i exigim que la consellera reoriente aquest camí i no permeta el desmantellament del sector teatral públic”, reclama.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)