El vessament zero és impossible per definició, especialment quan parlem d’indústries alimentàries i químiques

Definitivament ens prenen per imbècils. S'equivoquen, però, una vegada més. És l'error més comú dels poderosos i la seua principal debilitat. I quan parle dels poderosos em referesc a grans empresaris sense escrúpols i la caterva de polítics, tècnics i funcionaris servils, corruptes o corrompibles. No són tots, ni tan sols majoria, però acumulen una gran capacitat de decisió. Una de les grans esperances que va dur el canvi de govern a Alcoi i una de les claus de la pèrdua de majoria del PP va ser, sense cap dubte, el tema del sòl industrial a La Canal. L'esperança que els partits que accedien al govern municipal havien promès no arriscar l'aigua del Molinar amb projectes industrials a La Canal que acumulaven un munt d'informes desfavorables. La ciutadania es va expressar amb una claredat meridiana. Les aigües, però, es van enterbolir quan La Española va anar a l'Ajuntament amb el típic: "tinc un terrenyet, mira si me'l pots requalificar". Amb l'amenaça velada (o no tant) d'endur-se la seua principal indústria fora d'Alcoi i l'argument d'un informe d'una vintena de pàgines en el que s'argumenta la necessitat de concentrar en un mateix polígon quatre indústries del mateix grup. I la cosa ha arribat a mans de La Generalitat que l'any passat va aprovar una llei per a tindre les mans lliures per a autoritzar projectes d'inversió que requereixen de modificacions urbanístiques per via express. Actuacions Territorials Estratègiques (ATE) en diuen. Un nom lluïdor per amagar arbitrarietats i justificar agressions ambientals esquivant en la mesura del possible els ajuntaments. Ja se sap que els alcaldes suporten malament la pressió dels veïns i poden acabar actuant en benefici de la comunitat. No es pot consentir que passe això, només faltaria! Esquerra Unida va signar un acord de govern en el que, negre sobre blanc, es renunciava explícitament a La Canal. Eixe és el contracte signat amb els ciutadans i amb els altres socis del govern. Un contracte irrenunciable. L'Ajuntament, a petició de La Generalitat, va enviar uns informes que desaconsellen la requalificació. Malgrat això, Fabra ha tirat endavant amb la proposta de La Española. Ens preocupa la tebiesa dels nostres socis (i exsocis). Una vegada més, l'única garantia que no es consume un xantatge serà la mobilització ciutadana. Nosaltres recordem el procés de l'Estambrera i el seu resultat, esperem que la resta també ho recorde.

NOTA DE PREMSA

EU acusa al Consell d’incomplir la llei per no atendre els informes que demostren la inviabilitat de La Canal

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida a Les Corts Valencianes ha posat en dubte aquest matí la legalitat de l’aprovació per part del Consell d’una Actuació Territorial Estratègica a la zona de la Canal. Segons ha explicat Lluís Torró, a l’article 3 del Títol I de la Llei 1/2012, de 10 de maig, de la Generalitat sobre Mesures Urgents d’Impuls a la Implantació d’Actuacions Territorials Estratègiques s’indica textualment que “La conselleria competent en territori resoldrà, prèvia audiència als municipis afectats, sobre la viabilitat de la iniciativa....”. El diputat d’esquerres considera que “el Consell està incomplint la seua pròpia norma perquè no ha atès els informes de l’Ajuntament d’Alcoi que demostren la inviabilitat de la iniciativa presentada per l’empresa”.

De la mateixa manera, el portaveu d’esquerres acusa al Consell d’amagar informació: “encara estem a l’espera de conèixer els informes que pretenen avalar el projecte industrial a La Canal. El Consell ha fet una declaració grandiloqüent de pura propaganda política, però ens amaga la informació tant a l’oposició a Les Corts com al govern municipal de l’Ajuntament d’Alcoi”.

Igualment, considera “impossible” un projecte amb un ‘vessament zero’: “Estem parlant d’indústries químiques i alimentàries, a tots els informes i, especialment, al de Confederació Hidrogràfica s’especifica la prohibició expressa d’ubicar aquest tipus d’empreses a la zona de la Canal”. A més de l’audiència als municipis afectats, Conselleria ha de preparar un informe (també està reflectit textualment a l’article 3 de la llei citada) que, entre d’altres coses, ha de recollir “l’abast de l’informe ambiental i del procés de participació pública i consultes” i, segons Torró “aquest informe no pot contradir els que ja existeixen per part de totes les administracions, inclosa l’autonòmica” i, pel que fa al procés de participació pública “estan actuant just de manera contrària, amagant informació i imposant a l’Ajuntament i al conjunt de la ciutadania una decisió consumada”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)