dilluns, 4 de febrer de 2013

La Conselleria de Governació ha mentit sobre la superfície afectada per l’incendi de Mariola

Ja va passar a l'incendi de Penàguila-La Torre de les Maçanes: la Conselleria de Governació ofereix estimacions sobre la superfície afectada inferiors a les reals. Com ja vam advertir al setembre passat, l'estimació de quasi 500 Ha era doblement sospitosa: escombrava l'incendi de Mariola de les estadístiques oficials de grans incendis forestals (500 Ha o més) i a més tenia conseqüències negatives pel que fa a les obligacions post-incendi de l'administració. Com al cas de Penàguila, les estimacions municipals (a Mariola, les de l'Ajuntament d'Alcoi) ja incrementaven l'àrea afectada. La que divulguem ara, fruit del treball voluntari d'alguns bombers de la CGT, situa l'estimació per damunt de les 570 Ha. Vull remarcar que és un treball molt acurat en el que el perímetre s'ha delimitat in situ, GPS en mà, durant moltes jornades. Felicitacions i agraïments són de justícia, doncs. I abans de la nota (on ho teniu tot explicat) uns aclariments sobre les imatges. La primera és l'àrea sobre una foto aèria i la segona sobre un mapa. Si algú vol contrastar la informació puc posar-lo en contacte amb els autors, només heu d'assenyalar-m'ho en un comentari.NOTA DE PREMSA

Una medició dels Bombers demostra que la superfície afectada va ser de 573,53 hectàrees i no de 498,85 com assegura l’administració

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Lluís Torró, ja va advertir el passat mes de setembre que les dades oferides per la Conselleria de Medi Ambient sobre l’incendi que es va produir aquest estiu al parc Natural de la Mariola “eren poc creïbles”. Des del Consell es va reconèixer una superfície afectada de 498,85 hectàrees (241 de matolls, 197 d’arbrat, 56 de cultius abandonats i 3 de terreny no forestal). Després d’això, membres de CGT al Consorci Provincial de Bombers es van posar en contacte amb el diputat per tal de verificar sobre el terreny les dades de Conselleria. El resultat ha estat l’esperat, segons Torró, “Conselleria va mentir premeditadament per tal d’estalviar-se diners, una actitud menyspreable quan parlem d’un espai natural tan important”.

Per al parlamentari, aquest fet “no és trivial. Segons l’article 150 del reglament de la Llei 2/1993 Forestal del País Valencià, que va entrar en vigor mitjançant el decret 98/1995, la Conselleria de Medi Ambient elaborarà un informe només per als grans incendis, i aquest es limiten a aquells que arriben a les 500 ha. afectades: “L’administració autonòmica vol estalviar-se l’informe, i així no sabrem quin són els efectes de l’incendi, no es zonificarà el territori en funció de la seua capacitat d’autorregeneració i no es planificaran actuacions a curt, mitjà i llarg termini”.

Segons les medicions fetes sobre el terreny amb GPS la superfície afectada és 573,53 hectàrees, molt per sobre de les reconegudes per Conselleria. De la mateixa manera, el portaveu d’esquerres assegura tenir constància que l’Ajuntament d’Alcoi “també ha mesurat més de 500 hectàrees i, encara que no arriba a 573 –perquè a l’interior del perímetre hi ha una zona menys afectada–, de qualsevol manera està clar que es tracta d’un gran incendi i que les xifres de Conselleria estan manipulades”, subratlla.

El diputat d’esquerres afirma que “tot i existir informe, evidentment, perquè parlem d’un Parc Natural, d’una zona d’especial valor mediambiental, no es tracta d’un informe vinculant per a Conselleria i, per tant, l’administració autonòmica (segons l’article 165 del mateix reglament) no ha d’actuar d’ofici contra l’erosió del sòl ni reforestar les zones afectades per l’incendi que no es regeneren naturalment.

El diputat d’EUPV assegura: “estem davant d’una estafa, una més per part del Consell. Retallen els mitjans de prevenció i extinció i, ara, ens prenen el pèl amb les xifres oficials per no assumir les seues responsabilitats”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada