La resolució del Síndic de Greuges sobre la responsabilitat de l’IVF en l'assumpte de les preferents és clara i demolidora

Des del principi de la crisi financera la Generalitat ha fet cara de pòquer: qui, jo? La legislació de les caixes d'estalvi valencianes i de l'Institut Valencià de Finances (IVF) és clara i concisa al respecte. Aquest organisme té encarregat encara la supervisió del funcionament de les caixes. A la comissió d'investigacio de la CAM ho hem retret i sempre miren cap a una altra banda. S'excusen dient que això era cosa del Banc d'Espanya (BdE) que era qui feia la supervisió efectiva i, en tot cas, per als productes financers que les caixes posaven al mercat, de la Comissio Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'IVF tan sols reconeix haver supervisat les entitats de crèdit "menors": cooperatives i caixes rurals. Ara, un dictàmen de la Sindicatura de Greuges ho deixa claret: l'IVF també és responsable del que ha passat (en aquest cas l'emissió i venda de preferents). Per a què tanta normativa i institucions de supervisió si després en la pràctica se n'abstenien (IVF), feien la vista grossa (CNMV) o es limitaven a "recomanar" (BdE)? L'IVF sols sembla haver participat activament a les caixes en els processos electorals per a constituir assemblees, consells d'administració i comissions de control,... perquè serà?

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida exigeix la compareixença del director de l’IVF en Les Corts sobre les preferents

El diputat autonòmic d’Esquerra Unida, Lluís Torró, ha sol·licitat en Les Corts que comparega per a donar explicacions el director de l’Institut Valencià de Finances, a qui el Síndic de Greuges, “coincidint amb el què ja advertírem des d’Esquerra Unida fa mesos, assenyala com a responsable del control, inspecció i fiscalització d’aquestos productes financers d’alt risc, els quals, recordem, varen ser venuts a milers de persones, la immensa majoria d’avançada edat, víctimes totes d’estafes bancàries causades per entitats financeres públiques com CAM i Bankia, i privades com el Banc Santander”, explica. Per a EUPV, el govern valencià “té una responsabilitat directa i no pot deixar desemparats als afectats. Que prenga bona nota de la resolució del Síndic”.
 
El grup parlamentari d’Esquerra Unida es va reunir fa mesos amb membres de l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de la Comunitat Valenciana (ADICAE), els quals traslladaren als parlamentaris les dimensions de l’estafa. “Cal una depuració total de responsabilitats i que es tornen els diners a totes les persones estafades, les quals en moltíssims casos han vist perduts els estalvis de tota una vida”, remarca Torró, qui afegeix: “recordem que la immensa majoria d’aquestos són persones majors que han estat vilment enganyats, han abusat de la seua confiança, sent conscients que estaven estafant-los”, subratlla.
 
El diputat d’EUPV considera que les administracions, ja siga el Govern central o el Consell “no poden quedar-se de braços creuats davant una de les majors estafes a la què assistim. Milers de persones -700.000 en tot l’Estat, de les quals aproximadament un 25% són del País Valencià- han patit l’engany de bancs i caixes a través de la venda de productes financers d’alt risc –coneguts com preferents, quotes participatives o valors, depèn de l’entitat bancària-, sense saber que ho eren”, descriu Torró.
 
El parlamentari d’Esquerra Unida expressa: “ja és hora que escoltem les explicacions de l’IVF “qui, com bé diu el Síndic de Greuges, té molt a dir, i moltes responsabilitats a assumir, no sols pel que fa a les preferents en concret, sinó també per la gestió de la CAM. Esquerra Unida tornarà a demanar la compareixença del director de l’IVF en la comissió d’investigació que està desenvolupant-se en Les Corts”, anuncia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)