Les universitats continuen hui sense cobrar malgrat les promeses. Moragues està aplicant “una retallada encoberta”

A finals de 2008 el Consell va reconèixer un deute amb les universitats públiques valencianes (SUPV: Sistema Universitari Públic Valencià) de quasi 900 milions d'euros. Sí, ho heu llegit bé. Mentre en l'època de vaques grosses Camps & Cia. omplien les butxaques de Calatrava, Urdangarin i tota la resta, deixaven d'abonar diners necessaris i compromesos amb les universitats valencianes. Les retallades en ensenyament i recerca no són noves, doncs. Tres anys després el deute encara puja a prop dels 800 milions i el compromís per a pagar-lo s'allarga fins a 2022. El cert és que el final de l'exercici de 2012 ha estat desastrós i s'han endarrerit pagaments, no ja del deute històric sinó de les transferències mensuals per al funcionament ordinari. Ahir el Conseller d'Hisenda es comprometia a fer aquests pagaments l'últim dia de l'exercici mensual. Dit i fet, el mateix dia de la promesa comença a incomplir-la i aquest matí encara no havien pagat. La situació del SUPV és angoixant i, mentrestant, el Consell segueix donant facilitats per a l'expansió de les universitats privades. El pitjor de tot no és només que pretenen que la gent pague per obtindre una titulació (aquells que puguen, clar: això sembla una eixida per als rics peresosos o incompetents que no arriben a les notes suficients per a ingressar o mantindre´s a les universitats públiques). El pitjor és que, per si amb això no fóra prou, la qualitat de l'ensenyament de la privada és troba lluny de la pública i la privada no fa recerca. El resultat: l'empobriment present i futur del conjunt de la societat. A ells tant els fa, s'ho guanyen amb els sobres de les constructores...

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha recollit el malestar de les plantilles de les universitats públiques valencianes, les quals hui han vist de nou com el Consell continua sense ingressar els diners per a pagar les nòmines. “El conseller d’Hisenda es va comprometre ahir a realitzar els pagaments, cosa que no ha ocorregut. No té cap paraula i està generant una situació insostenible, perquè cal recordar que els treballadors de les universitats públiques porten des del 23 de desembre sense cobrar”, critica.

Esquerra Unida presentà fa mesos en Les Corts una Proposició No de Llei sobre el deute a les universitats. “Cal que es facen efectius els pagaments. El Consell està ofegant les universitats fins a que aquestes entren en parada respiratòria. No garanteix el pagament del deute enorme que té acumulat, i el conseller es compromet amb calendaris que després incompleix”, afirma Torró.

Les universitats estan fortament endeutades a llarg i curt termini, “i el més greu, és que eixe deute creix perquè els interessos van acumulant-se. Les conseqüències són el deteriorament sensible de la capacitat financera de les universitats públiques, i per tant el detriment dels serveis que es presten. I a més, la situació no deriva sols dels problemes financers, sinó de la voluntat clara del Consell d’afavorir a les universitats privades”, adverteix.

Torró recorda que el conseller es compromet a abonar les despeses de funcionament el dia 31 de cada mes com a límit, “però a banda d’incomplir la promesa, en aquesta no entren els interessos acumulats que les universitats han d’estar pagant pel deute del Consell, això fa que les transferències siguen insuficients i generarà greus problemes a la universitats. Si això no canvia, el cobrament de nòmines pot veure’s molt més afectat a mitjà termini”, apunta el diputat.

El parlamentari lamenta que el primer dia en que Moragues es compromet, “ja no compleix. Si hui fa la transferència, no arribarà fins al dia 4 almenys, i el personal no ha cobrat des del 23 de desembre, amb l’agreujant a més que no cobraren la paga de Nadal”. Esquerra Unida ha mostrat la solidaritat amb les protestes que ja s’han iniciat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)