La conselleria de Medi Ambient actua amb una visió mercantilista de la gestió forestal que es presta a l’arbitrarietat i la corrupció

El PP ha implantat una gestió dels boscos valencians que es caracteritza per considerar-los com un recurs... crematístic. Aquesta tendència s'ha exagerat fins límits difícilment superables des que Isabel Bonig ha accedit al càrrec de consellera. Arrendaments de boscos públics? (haurà pensat) I d'això no es pot beneficiar ningun client del partit? I allà va! La base de la denúncia són sengles articles de El Pais (els podeu llegir ací i ací). A més, la notícia que implica a dos càrrecs de VAERSA dóna peu a criticar l'estructura d'aquesta empresa pública que ha estat suplantant (i encara suplanta) moltes funcions pròpies de l'administració. Una estructura absurda que encara resulta més manifesta ara amb l'ERO que està suposant l'acomiadament de centenars de treballadors, grans professionals, que exercien unes tasques que ara es veuran compromeses. A la compareixença per explicar l'ERO de VAERSA, Bonig, una vegada més, va mentir; en aquest cas sobre el nombre d'acomiadats. Vergonya?

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida exigeix a Bonig explicacions sobre les greus irregularitats en la gestió dels monts públics

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida, Lluís Torró, demanarà la compareixença immediata a Les Corts de la consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, per a que reta comptes de la gestió forestal i cinegètica del Consell, i en concret de la informació publicada hui sobre els informes copiats entre VAERSA i una empresa privada. “Aquest assumpte tèrbol demostra que VAERSA ha estat utilitzada pel PP per a suplantar funcions pròpies de la conselleria, fugir dels controls propis de l’administració pública i introduir elements d’arbitrarietat i opacitat en una gestió al servei d’interessos privats”, denuncia Torró.

Per a Esquerra Unida, la consellera Bonig haurà d'explicar moltes qüestions en relació a la informació revelada hoy por El País. Per començar, ha de clarificar “tots els processos d'adjudicació de les explotacions forestals i cinegètiques dels monts públics valencians. En primer lloc, és necessari que aclarisca com és possible que surten a subhasta amb valors de partida tant baixos. Així mateix, cal que explique com és possible que en 2011 es licitaren 35 espais cinegètics i que 11 se'ls quedara una empresa (Gama Medio Ambiente) relacionada amb el tècnic de VAERSA encarregat, precisament, de coordinar el gabinet tècnic de caça i, per tant, de redactar els Pans Tècnics d'Ordenació Cinegètica que serveixen de base per als plecs de condicions”, afirma el diputat d’esquerres. 

Torró considera que la reiteració de situacions insòlites en les adjudicacions dels monts públics (baixíssims preus de partida a les subhastes, licitacions que deixen la redacció dels plans d'aprofitament en mans de les concessionàries, concentració de les concessions en unes poques empreses) demostren “les perversions de la visió mercantilitzada de l'aprofitament dels espais cinegètics i forestals. Cal una viratge copernicà en aquesta política que pose la preservació dels recursos i la biodiversitat per davant de qualsevol altra consideració, i que, a més, proveïsca els municipis afectats de recursos per al sosteniment d'aquest patrimoni natural”, planteja.

Per al diputat d’Esquerra Unida “és urgent acabar amb una visió mercantilista de la gestió forestal i cinegètica, més pròpia del s. XIX que del XXI i que, a més, en el cas dels monts públics es presta a l'arbitrarietat i la corrupció. En definitiva cal un canvi de model de gestió basat en la transparència i el control públic que sols pot vindre de la mà d'un canvi en el govern”, assegura Torró.

La veritat sobre VAERSA

El diputat d’EUPV considera que “la informació publicada fa també palesa l'estranya imbricació existent entre VAERSA i l'administració de les diferents conselleries, molt especialment la de Medi Ambient”. Per a Torró, és molt simptomàtic que el coordinador del gabinet tècnic de caça, Juan Manuel Burgui Oltra, declare trobar-se sota la responsabilitat directa del Director General, no de VAERSA, sinó del Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient, Alfredo González Prieto. “Aquesta xocant relació de dependència jeràrquica i les conseqüències que d'ella se'n deriven (en aquest cas adjudicacions altament sospitoses d'irregularitats) demostren que VAERSA ha estat un instrument emprat pel PP per a esquivar els controls propis de l'administració pública i introduir elements d'arbitrarietat i opacitat en la gestió, posant-la al servei d'interessos privats”, denuncia Torró, qui exigeix a Bonig l’obertura immediata d’un expedient per aclarir aquest afer tèrbol.

A més, el portaveu adjunt d’EUPV critica l’acomiadament de centenars de treballadors de VAERSA mentre es mantenen llocs de treball improcedents ocupats per persones que podrien estar lucrant-se personalment amb el beneplàcit dels responsables polítics. “Isabel Bonig no ens ofereix cap confiança perquè empra la seua retòrica ideològica neoliberal i reaccionària per amagar la veritat, com va fer a la seua darrera compareixença sobre VAERSA. La consellera va afirmar que sols s'acomiadaven 202 treballadors d’aquesta empresa pública mentre els sindicats insisteixen en que la mesura n'ha afectat a 278; si aquest extrem és confirmara suposaria una greu mentida en seu parlamentària”, adverteix el diputat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)