Bonig vol desfer-se del cadàver putrefacte que ha creat la política de residus del PP incinerant-lo

La inefable Bonig, amb la seua passió neoliberal, ha tornat a predicar en favor de la incineració tot advertint que el nou Pla Integral de Residus (PIR) està a punt d'aprovar-se. Si produim massa residus i cada vegada més, no passa res: cremem-los. I màquina avant! Com si el problema es reduira a què fem amb els residus. I si no existiren? I si no llençarem res i ho aprofitarem tot? És una reducció a l'absurde que sols pretén induir una reflexió sobre que la millor gestió dels residus és la que no existeix. Eixe hauria de ser l'horitzó: reduir, reduir i reduir. És la solució més barata i més sostenible des d'un punt de vista físic. Després, tractar els residus que no hem pogut evitar el més a prop possible d'on s'hagen produït: abunda en l'estalvi econòmic i en l'eficiència energètica. Reutilitzant tot allò que siga possible i el que no ho siga, reciclant-ho (cap de les dues coses serà possible sense una exhaustiva separació en origen, a casa de cadascú). Sempre quedarà alguna cosa i ja veurem què en fem. Soterrant-ho en condicions o emprant altres alternatives que garantisquen la mínima afecció al medi i la salut de la població. Doncs bé, la gestió que tenim ara incompleix aquestes premisses (obligades per les directives europees) de forma sistemàtica. I el PIR que ens vé? Ja ho veieu.

NOTA DE PRENSA

Torró (EU): “Sembla que a la consellera li importa més el negoci que la salut de les persones”

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha qualificat les declaracions de la consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, sobre la defensa de la incineració en els residus, “de summament clarificadores d’on estan els interessos del Consell: en omplir les butxaques de qui fa negoci amb la política de residus”, critica el parlamentari, i afegeix: “Bonig pretén resoldre el fracàs del Pla Integral de Residus actual amb un de nou que considera la incineració com la panacea, quan aquesta pot suposar problemes ambientals greus, difícils de controlar, especialment en la salut de les persones”.

Per a Esquerra Unida, el que pretén Bonig amb la incineració “és resoldre el baixíssim percentatge que hi ha de reciclatge en les plantes valencianes. Aquest percentatge el que provoca és que els abocadors estiguen saturats i recordem que les infraestructures previstes pel PIR vigent ni tan sols estan completades”, subratlla Torró.

El parlamentari recorda que si alguns països europeus contemplen la incineració, tal i com assegura Bonig, “no és ni molt menys la part principal del procés, com pretén ací el Consell, sinó que és l’última fase d’un procés molt més llarg que comença per minimitzar la producció de residus, separant-los exhaustivament en origen, tractant-los el més prop possible d’on es produeixen, reutilitzant-los, reciclant-los i en última instància es considera la viabilitat d’allò que eufemísticament la consellera anomena “valorització energètica””, explica.

Torró subratlla que fins i tot en aquestos casos, en els què els residus acaba sent cremats, “segueixen havent problemes de salut i d’abocaments i les cendres també s’han de soterrar, i cal recordar que aquestes representen un volum important que la consellera oculta quan parla d’aquesta pretesa solució”.

Per a Esquerra Unida, cal una nova política de residus que prime fonamentalment la reducció de la producció i la proximitat en el tractament. La formació d’esquerres, junt amb altres organitzacions ecologistes, socials i polítiques, han al·legat a la proposta del nou PIR. “Ens trobem amb la tossuderia ideològica de Bonig per a qui tot és susceptible de ser convertit en un negoci, independentment que es tracte d’un servei públic essencial. Amb aquestos plantejaments, l’únic que s’aconsegueix és accentuar i fomentar la corrupció que ja predomina en el negoci dels residus, i si no que li ho pregunten als habitants de la Vega baixa”, recalca Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)