El deute acumulat per la Generalitat amb les universitats públiques és històric

La cosa ha esclatat perquè les universitats de València i Alacant han advertit als seus treballadors que no podrien pagar puntualment les nòmines. Hi ha un deute "històric" de 800 milions que s'havia acumulat al llarg de molts anys. Després d'un acord en el que els rectors de les universitats públiques valencianes van ser molt comprensius (massa i tot, potser), es va decidir que ho anirien pagant a poc a poc, amb un calendari que (sorpresa!) no s'ha complit. A la passada tardor des del Consell van fer una promesa de mínims: anirien pagant per a que pogueren cobrir les despeses corrents. El resultat a hores d'ara és que el deute acumulat ja aplega als 1.200 milions i que no poden ni tan sols transferir els diners a temps per a que es paguen les nòmines. I mentrestant van engreixant les universitats privades. Algú dubta que açò és l'aplicació d'un programa destinat a privatitzar els serveis essencials?

NOTA DE PREMSA

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha denunciat el retard en la transferència i denuncia que el que està fent la Generalitat és “pagar el seu deute sobre les esquenes de les universitats públiques”. Per a Torró, van acumulant-se els greuges sobre la universitat pública: “el deute acumulat és pot qualificar ja d’històric”. Així, el que fa la Generalitat és “intentar traslladar el problema a la tresoreria de la Universitat”, afegeix. Torró ha explicat que aquesta situació implica una càrrega financera molt gran que és difícil de quantificar i que assumeixen les universitats en compte de la Generalitat”.
 
“Mentre, la Generalitat i en general les administracions del PP estan dedicant-se a afavorir la proliferació de les universitats privades”, ha declarat el parlamentari autonòmic qui ha criticat que les universitats privades “s’aprofiten de la manca de d’un pla de titulacions que està retardant-se probablement amb la intenció d’afavorir-les”. “Quan estiga el mapa de les titulacions serà una qüestió de fets consumats”, ha afegit.
 
Per al diputat d’esquerres, “l’únic que suposa la priorització de les universitats privades són negocis substancials per a negocis privats”. Torró demana una política universitària que pose per davant la universitat pública, que garantisca un finançament suficient per a aconseguir la formació adequada dels estudiants, promovent especialment la investigació”. “Sense una universitat de qualitat i implicada en la investigació no hi ha futur ni eixida vàlida a la crisi”, conclou el diputat d’esquerres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)