El PIR s’ha aprovat amb un tractament de residus contrari a les normatives estatals i europees

El divendres, a la roda de premsa del Consell, la meua estimada consellera Bonig va anunciar, per fi, l'aprovació del nou Pla Integral de Residus (PIR). Ha estat com el part de la burra. Sense atendre a cap de les al·legacions o suggeriments d'ecologistes, sindicats o oposició. Per a què? De tant insultar-nos la intel·ligència, us he de confessar que de vegades dubte. Ens prenen per imbècils o és que s'ho han de fer mirar ells mateixos? Probablement serà una barreja, no ho sé. El que sí que sé és que l'afirmació que a Europa aposten per l'incineració ("valorització energètica de residus, en diuen eufemísticament) és una veritat tan a mitges que esdevé una mentida més gran que la Seu. Després d'una correcta política d'envasos que permet una reducció brutal de la producció de residus, del foment de la cultura de la reutilització i d'una separació exhaustiva que permet reciclar adequadament una fracció molt important dels materials i elaborar un compost d'alta qualitat per a l'agricultura amb la fracció orgànica, aleshores es qüestiona si el rebuig es millor cremar-lo per produir energia o abocar-lo. Si aquest fóra el pla, podríem discutir si es pot evitar que arriben tòxics i perillosos a les incineradores o quin tipus de procediment o filtres usar. El que passa és que aci, en la pràctica pretenen saltar-se la reducció, la reutilització i el reciclatge. En compte de les tres R anem directe al crematori: la solució final.

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EUPV afirma que el Consell ha donat llum verda al Pla Integral de Residus (PIR) “sense establir la separació de la fracció orgànica, sense mesures per reduir la seua generació i amb la seua base en la incineració dels residus. És el camí invers al tractament del fem que marquen les normatives europees i estatals on la incineració –o l'eufemisme trampós de “valorització energètica”- se situa en l'últim pas en jerarquia de tractament, mentre que per al PP valencià és el primer. No es fa res per reduir la producció, i s'està molt per baix d’allò establert en la llei per a la recuperació de materials i el seu reciclatge, prevalent els diners per a les empreses que l'efectuen sobre la generació d'ocupació”, critica.

Per a Esquerra Unida, el PIR aprovat, “manca d'objectius avaluables en tots els paràmetres més importants per a una bona gestió sostenible, tal i com marquen les normatives aplicables. No es compleixen els mínims ni sobre reducció en la seua generació, ni sobre recuperació de matèries primeres per a un nou cicle productiu de vida útil. Això és un balafiament de recursos en materials que ni aquest territori ni el planeta es poden permetre”, lamenta Torró.

El parlamentari d'esquerres recorda que el Consell “porta lustres de retard a gestionar bé aquest tema i no ha complit amb els PIR anteriors ni en construcció de plantes de tractament per al reciclatge ni en abocadors comarcals. Aquesta mala gestió ha provocat la saturació de les infraestructures existents i ara pretén cremar les proves de la seua perllongada mala gestió, donant-li més diners a les empreses cimenteras i a les quals es creen per a aquest brut negoci”.

Torro descriu que el PIR únicament presenta projeccions de població i generació de residus en ascens constant, “com si fos una maledicció inevitable, quan és una línia prioritària de gestió prendre mesures per reduir-les. Ho hem dit sempre: és millor prevenir que curar”. El diputat afegeix: “és un mal pla per moltes raons, entre elles, la seua falta d'autocrítica i anàlisi de per què no s'ha complit l'anterior PIR, perquè no estableix les bases d'un bon reciclat i reutilització, perquè no atén als riscos per a la salut per la combustió dels residus, que a més es fa i farà per empreses privades, en les quals preval l'estalvi de costos i no l'optimització dels filtres dels gasos emesos, o perquè perd l'ocasió de generar més ocupació amb el reciclat”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)