Reduir els instituts tecnològics és assassinar a sang freda la I+D+i al País Valencià

Aquesta setmana ha estat una setmana de mobilitzacions. Científics i investigadors han eixit al carrer per protestar contra les injustificades retalllades en I+D+i. No hi ha espai on es faça recerca científica amb diners públics que no s'haja vist afectat. Al País Valencià en tenim un especialment sensible. Als anys 80 un PSOE esquizofrènic va posar dempeus una política industrial adreçada a la petita i mitjana empresa. Dic esquizofrènic perquè mentre es posava en marxa l'IMPIVA, des de Madrid i per ordre directa de Brussel·les (d'aquelles pols aquests fags) tancaven Alts Forns de la Mediterrània a Sagunt i Solchaga afirmava categòricament que la millor política industrial és la que no existeix. Amb l'IMPIVA van nàixer els instituts tecnològics, una eina públic-privada per facilitar la recerca aplicada i la seua transferència a la constel·lació de petites empreses valencianes. Des de l'arribada del PP a La Generalitat han deixat de ser el centre de la política industrial. El PP ha actuat a la inversa que el PSOE (un signe d'intel·ligència i de fariseisme propagandístic): se'ls ompli la boca parlant de política industrial però en la pràctica fan el doble de política que Solchaga, res de res. A poc a poc, han anat posant cada vegada menys diners deixant el sosteniment dels centres de la Xarxa Redit a mercè dels fons europeus. I en els darrers anys fins i tot han retingut part d'aquests diners acumulant un deute astronòmic amb ells. Ara plantegen una solució, que és una "solució final": encara menys diners (a veure si, amb sort, disminueixen els impagaments evitant els compromisos) i fusió d'instituts. Una sentència de mort, vaja. Què hem d'esperar d'un Consell que ha canviat el nom de l'Institut de la Petita i Mitjana Empresa Valenciana (IMPIVA) pel d'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Tota una declaració d'intencions...

NOTA DE PREMSA

El portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha qualificat “d’atac frontal al sistema valencià d’I+D+i” la decisió de la Conselleria d’Economia de reduir a la meitat el nombre d’instituts tecnològics, a través de fusions i integracions “absolutament absurdes, que juntaran a instituts que res tenen que veure uns amb els altres, amb el clar interès de restar-los importància, minvar-los, per a fer-los desaparèixer al final i que siguen substituïts per l’empresa privada”. Esquerra Unida sol·licita al conseller d’Economia que ature d’immediat aquest procés i que done compte en la cambra autonòmica sobre el futur que li espera als instituts tecnològics del País Valencià.

Torró recorda que amb “l’elevadíssim deute acumulat que ja pateixen els instituts tecnològics, les previsions per a l’any que vé encara són pitjors. La perspectiva no és sols la reducció a la meitat dels instituts, la perspectiva és que el PP va a acabar amb ells, i ja està fent-ho de manera progressiva”, afirma.

Per al parlamentari, el Consell “està practicant una tremenda desídia cap a la I+D+i. No els importa protegir el sector, i amb l’excusa de la crisi, estan exercint la seua concepció ideològica que els porta a entregar-lo a mans privades”, conclou Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)