Un any després dels macroincendis de Cortes i Alcublas Castellano continua deixant el nostre territori forestal a la seua sort

Quan compareix, amb un to a mig camí entre la seguretat i l'arrogància, el conseller Castellano sempre treu pit de la seua gestió. El 2011 li vam retreure les fortíssimes retallades en les brigades d'emergència, però l'estiu va ser benigne i van haver pocs incendis i de petites dimensions. Les xifres semblaven justificar el "ací no passa res" del conseller i ell les va usar profusament per demostrar a l'oposició que estavem molt equivocats i que actuavem de mala fè. Però clar, l'any passat les retallades es van mantindre i, de fet, l'incendi de Cortes es va iniciar abans que entraren els reforços d'estiu que s'incorporaven a primers de juliol quan fns 2010 ho feien des del mes de maig. Un hivern i una primavera amb precipitacions importants i un estiu molt càlid = desastre. La primera part de l'equació enguany es repeteix parcialment. De moment, sembla que l'estiu no té pinta de ser massa calorós. Ara bé, un parell de setmanes de ponent i altes temperatures poden ser suficients. Perquè, a més, serà el segon any en el que les brigades PAMER no hauran estat netejant marges, bancals periurbans i vores de carreteres. En aquest estat, una mica de ponent i un misto poden ser suficients per a provocar una altra catàstrofe. Haurem de creuar els dits. Al cap i a la fi és el mateix que fa la Generalitat.

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida reclama una correcció immediata de la campanya contra incendis d’enguany

El portaveu adjunt d’EUPV, Lluís Torró, ha assenyalat que quan es compleix un any de l’incendi que arrasà milers d’hectàrees a Dos Aigües, Alcublas i Cortes de Pallàs, entre d’altres poblacions, “el Consell continua amb la seua política de mínims davant el risc d’incendis”. Torró denuncia que mentre les zones afectades per aquest incendi de l’any passat continuen sense rebre totes les ajudes que els van prometre, la campanya presentada enguany pel conseller Serafin Castellano “mostra la mateixa insuficiència de mitjans per a enguany, amb el greuge afegit que s’unflen les xifres de manera tramposa, amagant retallades, algunes d’elles ja confirmades i tan preocupants com la reducció de les brigades forestals i de les PAMER. Castellano és un gestor irresponsable que està posant de nou el nostre territori forestal al servei de la sort, l’atzar climatològic o els desaprensius”, denuncia. Esquerra Unida exigeix que es corregisca la campanya i s’augmente la prevenció i els mitjans contra els incendis.

Per a Torró, Castellano “es dedica a allò de creuar els dits i confiar en que la fortuna serà favorable i no haurem de patir cap incendi. Aquesta actitud a més d’incomprensible, és intolerable si tal dia com hui tirem la vista enrere i recordem el terrible incendi que assolà la zona de Dos Aigües, Cortes de Pallàs i Alcublas”.

"Sembla que Castellano no és capaç ni d’aprendre de les errades. D’altra manera no s’entén que la planificació de la campanya contra incendis d’enguany, siga pràcticament la mateixa que la de l’any passat, venuda amb fanfàrria i xifres unflades per part del conseller, i amb afegits tan greus com les retallades de les brigades forestals”, explica el parlamentari.

Torró exigeix una correcció d’aquesta planificació: “és una irresponsabilitat i un risc extrem retallar les brigades forestals, algunes en parcs naturals -com el de la Calderona o el de les Hoces del Cabriel- i altres que actuen en zones urbanes (PAMER). La seua tasca és fonamental, perquè vigilen les àrees forestals d’especial importància des de punts elevats, recolzen els escassos mitjans disponibles, pels treballs de neteja de tallafocs que realitzen; i en el cas de les zones urbanes i carreteres, les quals estan actualment molt frondoses degut a les intenses pluges que hem tingut durant la primavera, sense aquestos treballs, el risc d’incendi es pot multiplicar”, alerta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)