La reforma dels òrgans estatutaris ha de garantir la pluralitat i s'ha de desvincular de la reducció del nombre de diputats

La crisi i els retalls estan servint d'excusa per a moltes coses. Una d'elles és la recentralització de l'estat. El nacionalisme espanyolista guanya adeptes al compàs dels atacs de la caverna mediàtica a les administracions autonòmiques. Els escàndols de corrupció hi ajuden notablement.

Una de les propostes absurdes que li han passat pel cap al govern de Rajoy és el de la supressió d'òrgans com els equivalents autonòmics als defensors del poble i tribunal de comptes. No cal dir que això sols aprofitaria per a afeblir els mecanismes democràtics de control de les institucions. Eixe és, en definitiva, la seua intenció última amb la recentralització. Bé, això i privatitzar tots els serveis públics possibles, els més importants en mans de les autonomies: sanitat, ensenyament, serveis socials. Perquè penseu, si no, que el dèficit de l'Estat es permet per damunt del 5 % i a les autonomies no se'ls deixa ni arribar al 2 %.

Ací, Fabra ja havia proposat la reducció d'òrgans com el Consell Jurídic Consultiu, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia de la Llengua, la Sindicatura de Greuges o la Sindicatura de Comptes. Això junt a una reducció del nombre de diputats a Les Corts de 99 a 79. El que passa és que aquesta reforma suposaria canviar l'estatut. Un despropòsit que atempta a la pluralitat en contra de les minories. Ja se sap, molesten. La ira contra els polítics redirigida contra els partits que menys responsabilitat tenen. Esperem que el PSOE no caiga en la trampa.

Des d’EUPV entenem que la proposta del Consell que reforma els òrgans estatutaris pot ser una proposta que podria entrar dins d’un marc de discussió i fins i tot de consens. Però sempre i quan es respecten una sèrie de condicions.La primera d’elles la desvinculació absoluta de la qüestió de la reducció del nombre de diputats. En segon lloc, la necessitat de plantejar una defensa decidida de les institucions valencianes incloses en l’Estatut, front a les pretensions del Govern central de retallar aquestes atribucions i aquestos organismes estatutaris. Per últim, que la reducció dels òrgans siga raonable, no afecte a les seues funcions i garantesca la seua pluralitat.

Entenem que l’estalvi que suposarà la reducció d’aquestos consells serà molt xicotet, però almenys servirà per a insistir en la defensa de l’Estatut i dels organismes que caracteritzen la autonomia i les competències del País Valencià front a les pretensions recentralitzadores de Madrid.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qualitat democràtica i vergonya aliena

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)