EU denuncia l’opacitat al voltant la intenció d’instal•lar una planta regasificadora a Castelló de la Ribera

El gas està de moda. Ja sabeu, pel Projecte Castor (algú sap com s'accentua? què fa referència a l'animaló o al personatge mitològic?). Però la realitat del gas va més enllà dels terratrèmols (previstos per tots menys pels qui van autoritzar el projecte). La crisi ha provocat una baixada important del consum de gas i això, lògicament, ha frenat l'expansió d'aquesta font d'energia que algú pensava que tothom tindríem a casa en un tres i no res. El problema és que importem més gas del que podem consumir i davant això o n'incrementem el consum (d'això va la denúncia de hui), o el cremem (sí, com ho sentiu, ja en parlaré...), l'emmagatzemem (Castor..., també n'haurem de parlar). Les plantes regasificadores, com la que volen implantar a Castelló de la Ribera, transformen el líquid (que és com es transporta el gas a llarga distància) en gas per a que puga ser utilitzat als punts de destí (cases, indústries, etc.). Clar, es tracta d'una activitat molt perillosa. I per això entenem que processos com el que s'ha dut a Castelló de la Ribera haurien d'eradicar-se: que no s'entere ningú fins que no estiga construïda. La tècnica no és mai perfecta i si els riscos d'un procés són molt alts caldria deixar que els possibles afectats pogueren decidir si el volen o no.

NOTA DE PREMSA

El grup d’esquerres reclama explicacions al Consell sobre la declaració d’utilitat pública d’una planta “de la què no s’ha informat als veïns”

El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Lluís Torró, ha mostrat la seua preocupació davant la publicació al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), de la Declaració d'Utilitat Pública d'una planta regasificadora al terme de Castelló de la Ribera. “Ens preocupa enormement l'opacitat que envolta la tramitació d'una instal·lació tan potencialment perillosa. Sol·licitarem la compareixença de les autoritats autonòmiques per a que expliquen tot allò que té a veure amb aquesta declaració”.

Torró explica que les plantes de regasificació “manipulen una substancia -gas liquat- molt perillosa, per aquesta raó resulta incomprensible que s'haja furtat a la ciutadania un debat sobre els riscos inherents en el seu entorn i la seua salut. Això suposaria un incompliment de la legislació vigent en no haver-se informat adequadament a la població”.

Esquerra Unida destaca que en el cas de la instal·lació d’aquesta planta, “de la qual primer, com diem, s’hauria d’informar als veïns i estudiar els possibles impactes, cal el màxim rigor i per això entenem que és necessari un Pla d'Emergència exterior i la seua adequació a allò que s'estableix a la llei sobre Riscos d'Accidents Majors a la Indústria. Cal que la població conega, especialment, com s'ha de reaccionar davant un cas d'accident”, detalla el parlamentari.

Torró, a més, considera que s'ha de “modificar l'actual model energètic basat en energies fòssils, exhauribles i que ens fan dependents. El gas compleix tots aquests preceptes, a més de resultar molt car. En darrera instància, entenem que caldria substituir les tecnologies que comporten riscos elevats per altres que siguen netes i respectuoses amb el medi ambient”, puntualitza.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)