Cal sancionar les entitats financers que hagen traficat amb preferents

He mantingut una reunió amb l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE) que m'ha traslladat la seua preocupació per l'assumpte de les preferents. Supose que és ben conegut però, per si de cas, vos en faig cinc cèntims. Les Accions Preferents (com el Deute Subordinat i altres) són uns productes financers qualificats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors com a "complexos". En realitat és una cosa ben estranya a mitjan camí entre una obligació (un títol que se li compra a un banc a canvi d'uns interessos a tornar dins un termini definit) i una acció (que atorga drets de propietat). Si voleu saber-ne més podeu consultar aquesta veu de la viquipèdia. També resulta il·lustrativa la compareixença que l'ex-president de la CNMV, Julio Segura, va fer a la Comissió de la CAM per llegir les explicacions (i les excuses) dels responsables d'haver permès tota aquesta mangalotxa. Perquè, a moltíssims casos (majoritàriament, diria jo) la venda d'aquests productes financers ha de ser qualificada d'estafa. Vaig assistir a una concentració a Alzira i els testimonis dels afectats són reveladors: no se'ls va informar adequadament del que estaven adquirint. En la major part dels casos les entitats financeres (caixes d'estalvi, sobretot), ofegades per la caiguda en picat de les seues reserves liquides, van col·locar aquests productes als seus clients menys informats i més indefensos. No és casual que la majoria són persones majors, pensionistes sobretot, als qui creaven la il·lusió que el que estaven fent era com posar els diners a termini fix. Això té un nom: ESTAFA.

NOTA DE PREMSA

EUPV presenta una PNLL contra les preferents

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró, ha presentat hui una Proposició No de Llei que insta a prendre tota una sèrie de mesures sobre les preferents. Per a Torró, el Consell “no pot romandre al marge d’un problema que afecta a milers de persones i que encara que siga de forma indirecta té una part de responsabilitat perquè bona part d’eixos productes tòxics es van posar al mercat per entitats bancàries controlades pel propi Consell, com són les caixes d’estalvi, que a més són les que més problemes generen”. “No pot mirar cap a una altra banda”, declara Torró qui recorda que “cal tindre en compte que una part molt gran dels afectats per esta estafa manifesta és gent de col·lectius especialment indefensos, com és el cas dels pensionistes afectats”. A més, “cal sancionar les entitats financers que hagen traficat amb preferents”, conclou el diputat de la formació d’esquerres.

La PNLL de la formació d’esquerres proposa “coordinar amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la revisió exhaustiva de tots els test de conveniència amb l’objecte que el contracte de subscripció de participacions preferents, o de qualsevol altre producte financer de risc, quedarà sense efectes legals, en el cas que no foren un producte adequat al perfil de coneixement de productes financers de la persona contractant o que no s’adequara als riscos que manifestava estar disposat a assumir”. També proposa “garantir que la CNMV realitze en el futur correctament les seues funcions previstes per la Llei en allò relatiu a la comercialització a minoristes” i desenvolupar “totes aquelles mesures necessàries perquè les entitats financeres deixen d’ignorar sistemàticament les Normes de Conducta previstes en el Títol VII de la Llei 47/2007, de 19 de desembre, per la qual es modifica la Llei 24/1998, de 28 de juliol, del Mercat de Valors”.

Per una altra banda, la PNLL de la formació d’esquerres insta a “coordinar amb el Banc d’Espanya totes les accions necessàries perquè es garantisca la devolució del capital inicial de totes aquelles persones que van subscriure participacions preferents, havent manifestat un perfil inversor de baixa tolerància al risc”, així com portar a terme “les sancions corresponents a les Entitats Financeres que vulneraren la llei ignorant els requisits legals per a la comercialització de determinats productes financers de risc com és el cas de les participacions preferents”.

Finalment, la proposta d’EUPV insta a presentar, davant el Congrés dels Diputats durant el proper període de sessions, un projecte de llei de transparència i qualitat en la comercialització dels productes financers, amb l’objecte d’acabar amb els abusos i l’opacitat de la banca espanyola i en compliment dels reiterats requeriments de la Comissió Europea ignorats fins ara pels successius governs.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)