Cal un pla global per a acabar amb els vessaments incontrolats d'aigües residuals com els de Moncofa

Ahir mateix vaig rebre a Les Corts un grup de veïns d'una urbanització de Moncofa. Duen ja anys lluitant perquè es resolga un greu problema que els hi afecta i que també afecta greument el medi ambient d'aquesta zona litoral. Van voler fer una gran depuradora que tractara els residus de les noves expansions urbanístiques i el seu retràs ha provocat que una petita estació de decantació siga l'única instal·lació que "tracte" (és un dir) les aigües residuals de centenars d'habitatges. La foto és suficientment explícita. El problema de Moncofa és especialment greu però no és un cas aïllat. Grups ecologistes i ciutadania afectada ja porten molt de temps denunciant una quantitat ingent de vessaments descontrolats. L'aigua vessada al mar sense depurar al País Valencià multiplica per diverses vegades el que es pretenia dur amb el transvasament de l'Ebre. Tant els fa. Ni la crisi els ha alliçonat. Continuen encabotats en les mateixes polítiques errades i defensant un sistema que fa aigües per tots quatre cantons. No veuen ni més enllà d'un pam de nas ni molt més lluny de despúsdemà. Això sí, de diners públics en la butxaca dels amics i coreligionaris (ideològics i de classe), d'aìxò sí que en saben, i molt!


NOTA DE PREMSA

EU presenta una PNLL per a acabar amb els vessaments en Moncofa

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha registrat una Proposició No de Llei que insta al Consell “a corregir el problema d’abocament descontrolat al mar de les aigües residuals procedents del càmping Els Tarongers i de la urbanització situada en la partida de La Torre, en la localitat de Moncofa, vessaments produïts pel col·lapse de l’estació de decantació i bombament que hi rep els residus“. Segons explica Torró, les aigües residuals procedents dels habitatges i residències de la urbanització La Torre i del càmping Els Tarongers, ubicats a Moncofa, són canalitzades en direcció nord i concentrades en una xicoteta estació de decantació i bombaments situada a l’interior d’un PAI en construcció, hui per hui paralitzat. “Aquesta estació de decantació es col·lapsa per no tenir capacitat suficient per a la població existent i, quan açò succeeix, les aigües fecals són bombades i abocades directament a un canal de desguàs d’aigües pluvials procedents de la marjal existent als voltants”.

El parlamentari d’Esquerra Unida es va reunir ahir amb l’Associació de Veïns de La Torre de Moncofa per a tractar aquesta situació. Per a Torró, es tracta d’un “tema especialment greu que a més no és un cas aïllat, encara que aquest siga especialment greu”. El diputat d’EUPV en les Corts Valencianes ha denunciat que es produeixen nombrosos abocaments o vessaments sense depurar per tota la costa valenciana: “això respon a una mala planificació per part de l’EPSAR, encara que la responsabilitat directa siga de l’Ajuntament en aquest cas concret, és el conseller Císcar el que té també la responsabilitat en temes de supervisió tècnica”.

“Per això reclamem un pla global per a acabar amb aquests vessaments intolerables”, afegeix Torró qui recorda que aquests fenòmens “poden estar afectant a microreserves marines protegides”. “La pròpia Conselleria que s’encarrega de la protecció natural consent la depuració i la contaminació”, conclou el parlamentari autonòmic.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)