Definiran el valencià per decret?

Ahir vam tindre una Junta de Síndics en les que ens van imposar (quina novetat!) un calendari de treball per a Les Corts que s'assembla més a un calendari festiu. Resulta normal que fem 3 plenaris per mes i una setmana de comissions. Com que algun mes acaba tenint quasi 5 setmanes entre febrer i juny hauríem de fer uns dotze plens (exceptuant Magdalena, Falles, Setmana Santa i Sant Joan; nota per als alcoians: i Sant Jordi?) més un o dos "granera" a juliol. Doncs no, 10 en total (comptant un presumpte ple granera a juny o juliol). Amagar el cap baix l'ala, se'n diu. No volen donar la cara a les sessions de control.

A la roda de premsa que fem després de cada Junta, els periodistes es van tornar a interessar pel tema del Diccionari de l'AVL. El que segueix és la transcripció de tres talls de veu de les declaracions que hi vaig fer sobre el tema. Encara que mai no se sap amb les pressions polítiques, des del punt de vista jurídic el president del Consell Jurídic Consultiu (CJC, a qui volen demanar un dictamen sobre la qüestió) els ho va deixar clar: el valencià l'ha de definir l'Acadèmia. Per a que la van crear, si no? I amb la nostra oposició, que hi conste. Particularment pense que és molt important recuperar modismes, frases fetes i lexicologia, tot un tresor que alguns autors (alguns mers aficionats que han fet un treball realment impressionant com Eugeni S. Reig) han anat preservant de l'extinció (per parafrasejar Reig). Ara bé, també pense que l'única manera de treballar efectivament per preservar la llengua és fent-la útil, imprescindible. I això sol es podrà aconseguir mitjançant la definició d'un estàndard que unifique les diferents parles. L'Acadèmia (que de moment ja té prou feina sortejant imposicions polítiques) pot resultar un entrebanc si no assumeix prompte aquesta tasca. Aquest dubte (el pecat original, des del nostre punt de vista) encara no s'ha dissipat...


Una vegada més el PP es dedica a agitar banderetes i a tractar de mobilitzar a una part de la societat davant de l'absoluta manca de polítiques i d'alternatives per a eixir del pou en el què estem ficats els valencians i valencianes. El PP es dedica a aquest tipus de qüestions, a segrestar publicacions fetes per persones expertes en una institució que, a més, van crear ells mateixa.

A dia de hui, el diccionari de referència és el diccionari valencià, editat sota el patrocini de la Generalitat Valenciana, la segona edició del qual revisada és de 1996, quan el PP governava amb Unió Valenciana. Aquest diccionari defineix el valencià literalment, en la part lingüística i en la seua tercera definició, com: "varietat de la llengua catalana, parlada en la Comunitat Valenciana".

A què estem jugant? No hi cap raó, ni filològica, ni jurídica, per molt que diguen d'estatuts, que sustente la posició que està mantenint el Consell davant açò. Només hi ha una raó: política, política partidista, agitar banderes per a mobilitzar a la seua clientela. Absolutament res més que això. Si l'AVL no és capaç de resistir aquestes pressions, acabarà completament desautoritzada com a referent normatiu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)