El Consell va recórrer en l’últim incendi de la Calderona a brigades que no eren de primera intervenció

Per llei, per formació i per classificació de riscos laborals, no tots aquells que participen en les tasques d'extinció d'un incendi poden fer les mateixes tasques. En el cas que ens ocupa, la Diputació de València disposa d'unes brigades forestals adscrites a l'empresa pública IMELSA que, com es pot veure amb claredat a la descripció de les seues tasques a la web, treballen per minimitzar el risc d'incendi. És a dir, poden col·laborar però no haurien de treballar en primera línia de foc. Ja sabeu (ho he explicat ací ja en diverses ocasions i s'ha denunciat públicament) que el 2011, la Conselleria de Governació (que té les competències) va retallar brutalment els efectius de les Unitats de Brigades d'Emergència (UBE) que són les que s'encarreguen d'aquesta tasca. Per molts contes que ens explique els senyor Castellano, és evident que, des d'aquell moment, els incendis estan sent més difícils de controlar. Les retallades afecten més als mesos amb menor risc d'incendis. Greu error: el canvi climàtic, el creixement del sòl forestal, la proliferació d'urbanitzacions disperses i l'abandonament de l'agricultura fa que el risc siga cada vegada més alt en les temporades de menor risc relatiu. Enguany ho hem pogut comprovar amb les grans ponentades que ens duen assotant des de mitjans de gener. I, en conseqüència, foc. Quan l'incendi ha estat massa gran han hagut de recórrer a aquests treballadors que no tenien perquè fer aquesta tasca. El posat seriós del Conseller quan afirma que ho tenen tot controlat és justament això, un posat. De forment, ni un gra.

NOTA DE PREMSA

EU atribueix a la manca de personal l’ús de les brigades de la Diputació per a l’extinció d’incendis

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha demanat explicacions al conseller de Governació, Serafin Castellano, sobre la manca de personal evident de Primera Intervenció en l’extinció dels últims incendis declarats al País Valencià. “Les brigades de la Diputació han hagut de ser utilitzades com a servei essencial, quan aquestes són de segona intervenció, segons dicta la llei 13/2010, del 23 de novembre de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències. Això demostra la manca de personal existent” critica.

Torró ha demanat explicacions al conseller de Governació sobre aquests fets. “És incomprensible la manca de recursos humans, que fa que les brigades de segona filera estiguen lluitant contra el foc en primera línia, amb el greu risc per a la integritat física que això suposa per a aquest personal que no està destinat a aquesta tasca, ja que la seua formació, així com l’avaluació de riscos, esta adreçada a la segona intervenció i no la primera”, adverteix.

Esquerra Unida acusa al Consell de “portar la tisora fins l’última conseqüència que és la retallada, la qual cosa suposa una irresponsabilitat tremenda, tenint en compte que estem parlant dels recursos que s’empren per apagar els incendis forestals”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)