La nova llei de règim local posa en perill la continuïtat de molts centres docents als municipis

L'anomenada Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local aprovada al parlament a finals de 2013 té un títol que, com és costum a les lleis proposades pel PP, és un eufemisme que amaga un propòsit molt diferent al que enuncia. És una reforma de la llei de base que suposa un retall de l'autonomia local. Ja ho vaig explicar a una entrada anterior en la que anunciàvem un recurs d'inconstitucionalitat. Entre les retallades previstes s'hi troba la de les competències municipals en matèria d'educació. Des d'ara els ajuntaments tan sols es dedicaran a oferir sòl per a la construcció de centres, punt. Molts ajuntaments, però, mantenen conservatoris de música, escoletes infantils i escoles permanents d'adults (cobrint la manca d'oferta de l'administració autonòmica). També ofereixen ensenyaments no reglats com escoles d'art o escoles de gent gran. Què passarà ara amb elles? Suposarà que la Generalitat transferirà íntegrament els fons per a mantindre conservatoris, escoletes i EPAs? Les assumirà completament? O es veuran abocades al tancament? Atès l'ofegament econòmic de l'administració valenciana no és cap despropòsit posar-se en la pitjor de les possibilitats...

NOTA DE PREMSA

Lluís Torró (EU): “Escoles d’adults o conservatoris estan en perill de desaparèixer”

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha reclamat explicacions al Consell sobre com afectarà la reforma, recentment aprovada, de la Llei de Bases de Règim Local, a les competències municipals en matèria d’educació, “ja que aquesta normativa implica que els ajuntaments perden diverses competències, i concretament, ho podem veure en la modificació de l’article 25, on es retallen eixes competències municipals educatives. Ens preocupa per tant que els ajuntaments ja no puguen participar en escoles d’adults, conservatoris de música, etc. en la programació de l’ensenyament, en la creació, construcció i sosteniment dels centres docents públics i en la intervenció en els seus òrgans de gestió”.

Torró recorda que nombrosos ajuntaments intervenen en l’educació “molt més enllà d’allò que contempla l’actual redactat de la llei que sols permet a les entitats locals, segons descriu: participar en la vigilància del compliment de l'escolaritat obligatòria, i cooperar amb les administracions educatives corresponents en l'obtenció dels solars necessaris per a la construcció de nous centres docents. Així les coses, amb la nova llei es genera una problemàtica específica per a l’encaix legal i el consegüent sosteniment organitzatiu i econòmic de les activitats educatives que promouen els ajuntaments, tant les relatives al manteniment d’ensenyaments reglats com als no reglats. Ens referim a Escoles Permanents d’Adults, Conservatoris de Música i altres”, detalla el parlamentari d’esquerres.

Per tant, Esquerra Unida reclama al Consell conèixer quines conseqüències tindrà l’aplicació d’aquesta normativa sobre la continuïtat d’aquest tipus de serveis d’ensenyament musical i quines actuacions contempla la Conselleria per a assegurar el sosteniment d’aquests serveis.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

La memòria obrera al País Valencià

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)