dijous, 13 de març de 2014

Les modificacions d'última hora en el Pla Hidrològic del Xúquer l’empitjoren encara més

L'any 97, Bono i Zaplana (quina parella!) van arribar a un pacte sobre l'aigua del Xúquer que suposava una sentència de mort sobre el riu. Encara podeu llegir ací una anàlisi encertadíssima del problema del malaguanyat i benvolgut Antonio Estevan. El compromís era permetre l'explotació de l'aqüífer de La Manxa Oriental que nodreix el riu per a practicar una agricultura especulativa 'caçaprimes' (especular amb les ajudes de la Política Agrària Comunitària) per part de grans terratinents. Ara acomoden les assignacions d'ús de l'aigua a aquells 'drets' i les eixamplen. I per si no fóra poc, damunt cedeixen davant els especuladors alacantins que demanen aigua del Xúquer per al Vinalopó en nom dels llauradors (el president dels regants de Villena, li ven aigua a Danone mentre reclama la de la Ribera) i sobre la base de conceptes dubtosos com el d'excedents (ara sols es transvasen els 'sobrants', que és molt diferent). No hi ha aigua per atendre totes les demandes,... no seria el moment de plantejar-se començar a restringir-les?

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha assenyalat que l'esborrany de Decret del Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer que finalment durà demà la CHX al Consell de l'Aigua “empitjora notablement les assignacions, comprometent els cabdals del riu. Com sempre, el PP ha cedit davant les pressions dels especuladors alacantins i manxecs, i ha donat almoina als pobles de la Ribera, concedint-los els 10 Hm3 per al proveïment urbà, llevant la compensació als regants, contra les pretensions del Consell”.

Torró indica que l'increment de 65 a 100 Hm3 per a nous regadius a La Manxa “incrementarà la sobreexplotació del Xúquer i provocarà una disminució encara major dels seus cabdals. Si el conjunt del Pla en els seus primers esborranys ja sobreestimava els recursos, aquesta modificació encara ho empitjora més”. 

El parlamentari alerta, a més, que aquestes modificacions “obrin la porta a transvasar aigua del Xúquer cap al Vinalopó a compte dels estalvis de la modernització dels regadius. A més d'afectar els interessos dels regants, està condemnant-se a mort el riu, sobretot en els seus trams finals, i molt especialment l'Albufera”.

EUPV manifesta la seua oposició a unes modificacions “que empitjoren un Pla que ja era globalment rebutjable pels criteris amb què està confeccionat i per les disposicions que conté”, descriu Torró.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada