Sobre transvasaments i l'aigua del Xúquer (Intervenció a les Corts)

Extret del Diari de Sessions de les Corts Valencianes (26.05.2010)

Gràcies, senyora presidenta.

Jo ho lamente molt, però a mi també em toca parlar. (Remors) I no és que em faja molt feliç parlar d'aquestes coses, perquè a mi és que sempre em toca parlar d'estos temes, i amb aquesta ja en van crec que són set en el plenari, ¿eh?, set voltes, set a proposta del Partit Popular, ¿val?. I comence a sospitar ja que això de l'abreviatura eixa d'«Agua para Todos» amaga «Aguas para Todos y Todas los Diputados y Diputadas de las Cortes Valencianas», perquè sembla que ací no parlem d'altra cosa.

I, clar, tanta vegada fa que al final s'esgoten els arguments. Ja no sap u ací què té d'eixir a dir perquè sone una cosa una miqueta nova. Però, mire, hi ha novetats també inclús en el que vostés plantegen, i a mi m'ha sorprés una cosa: després de la intervenció del senyor David Serra, no, però en el text no parlen dels llauradors... ¡Xe!, ¿com pot ser això? (Remors) No, no, no, no en parlen, no en parlen, ja no parlen de l'agricultura i de tot el romanç aquest que estan sempre..., això.

¿I per què? Doncs, jo crec que està ben clar, perquè el que està redactant ja sap que l'aigua que estan defensant del Xúquer no és per als llauradors, és aigua de boca el que volen donar del Xúquer al Vinalopó, i per això ja comencen, això, a tractar d'amagar-ho. Els problemes del camp valencià, la veritat és que els tenen sense molta cura. I és que no aprenen de l'experiència, ni la del Tajo-Segura ni tampoc la de la crisi.

I, a més, tenen una obssessió malaltissa amb el tema del transvasament de l'Ebre. Fins i tot han arribat a dur un tècnic australià ací, a la comissió del canvi climàtic, a justificar, amb una marca d'arguments alarmant, el tema aquest.

Mire, vaig a repetir molt breument quatre dels arguments, dels molts arguments, que hi ha en contra del transvasament: els costos ambientals inassumibles per a la conca cedent, especialment per al delta, però també per on van a passar les obres; el tema del proveïment inestable, aprenguen del Tajo-Segura, els problemes que genera; els costos econòmics que només són assumibles amb subvencions camuflades, cosa que no permet la directiva marc de l'aigua, que, a més, no contemplen ni l'anàlisi econòmica ni els costos d'oportunitat; les enormes despeses d'energia, que li ho va dir, l'aigua no cau cavallera, ¿eh?, cal pujar-la i baixar-la moltes voltes.

I vostés ací vénen a parlar de solucions i de compromisos polítics, ¿però sobre quins criteris?, ¿sobre quines aproximacions? Ací caldria parlar de qüestions..., de la realitat i de qüestions científiques, i no coses del sentit comú que vosté ve a dir-nos ací, que jo no sé exactament això que és. Caldria entrar en conceptes. Vull dir, això dels excedents, això de l'aigua que sobra i la que falta..., vull dir, això, ¿què s'entén per excedent?, ¿què entén vosté per excedent?, ¿i això com es calcula?

¡Això són afirmacions acientífiques!, dignes de barra de bar, ¿eh?, dignes de barra de bar, ni tan sols de trona parlamentària, i mire que ací el rigor documental i intel·lectual sol estar prou absent,. Això de l'aigua que es perd al mar i tot això... ¿Vosté sap què és el cicle hidrològic? ¿Té alguna idea de què suposa això i de com es regulen eixes coses? Quan aprenguen d'això, parlen, perquè ací estan defensant una política, vosté mateixa ho deia, antiga. Vull dir, vindre ací a defensar projectes ¡de 1937!... I després a nosaltres ens qualifiquen de no sé què... (Veus) Vull dir, ¡de 1937! Això és impresentable, senyor Serra, ¡impresentable!, vindre ací a defendre polítiques que estan absolutament caduques, que són ineficients i que són insolidàries. I, a més, plantegen una..., en les seues propostes hi ha una absència absoluta de la consideració de la qualitat del recurs, que és la base de la directiva marc de l'aigua.

Ací, el que volien vostés plantejar, i és el que d'alguna manera segueixen insistint, és canviar l'aigua bruta, prepotable de l'Ebre, per aigua bona del Xúquer, que, clar, com el transvasament que s'ha previst ara no va a permetre-la, per això vostés estan ací tan alarmats i tan..., i defensen tantes voltes el transvasament o el traçat original.

I no, no es creguen que som tan ingenus que creiem que estan equivocats. Ja sabem que no és que no és que estiguen equivocats, la seua posició no és innocent. Potser s'arriben a autoconvéncer de les coses que diuen ací, però en realitat amaguen dos interessos poc confessables, o directament inconfessables. Un, el de partit, el victimisme i l'electoralisme, quan no la cortina de fum per a desviar l'atenció sobre altres temes que sí que estan preocupant-los, com són els que han eixit hui de la imputació i dels delictes que estan acusant-los, que són molt greus., Jo estaria molt preocupat, no estaria eixint ací a dir coses si m'acusaren d'eixes coses, ¿val?

I, segon, els interessos privats, els que estan lligats als desenvolupaments urbanístics i als usos de l'aigua. Regants que amb una mà estan demanant aigua subvencionada i amb l'altra venen drets a companyies industrials. Eixos són els interessos que vostés defenen. I els lligats a les grans empreses adjudicatàries d'obres públiques, que estan estretament vinculades al capital financer, el que ens ha abocat a la crisi, i amb el concurs de les seues polítiques. Uns i altres aconsegueixen beneficis extraordinaris que paguen indirectament la immensa majoria de la població a compte de decisions polítiques.

I després algú s'estranyarà que ací regne la corrupció, ¿veritat que sí?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Rèplica a la Consellera de Turisme i Cultura, Lola Johnson