EUPV qualifica d’”alarmant” la situació financera del Consell

En aquestes qüestions cal filar especialment prim, però cada vegada que sabem alguna cosa més sobre les finances de la Generalitat ens sembla que la darrera valoració que hem fet era massa prudent i benèvola


El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha manifestat que les darreres dades d’endeutament fetes públiques pel Banc d’Espanya i la concessió de nous avals a les empreses públiques valencianes per part del Consell demostren que la posició financera de la Generalitat és “insostenible”.

Torró ha comentat les dades oficials del Banc d’Espanya que mostren una situació crítica i que apunten que el pla de contenció de la despesa del Consell es troba desbordat per la caiguda dels ingressos i la paràlisi de la gestió. A mitjans d’any el deute de la Generalitat ja ha superat els 18.000 milions d’euros, superant ampliament el propi pressupost i situant el deute, grosso modo, en uns 4.000 € per habitant.

Segons aquestes dades, el País Valencià és la segona comunitat autonòma que més interessos paga, per darrere de Catalunya, però amb un pressupost més de tres vegades inferior (16.000 front a 55.000 milions d’euros). El deute se situa en 6 punts per damunt de la mitjana de la resta d’autonomies de l’estat en termes de percentatge del PIB (16 % front al 9 % de mitjana). Per al diputat d’esquerres això posa en greu risc els serveis que presta la Generalitat. “El Consell ja no paga ni la llum (deu més de tres mesos a Iberdrola) i retalla despeses de funcionament fins i tot dels seus benvolguts projectes ‘temàtics’”, assegura Torró.

La Conselleria d’Economia, al seu darrer informe a la Comissió d’Economia de les Corts Valencianes, informa de la concessió de nous avals de crèdit per valor de 5.393.523.181’91 € a les seues empreses públiques: 45 milions a FGV, 164 a CIEGSA, 34’7 a Projectes Temàtics i 65 a l’Ens Gestor de Transports i Ports, per citar alguns dels més significatius.

Tot açò ve a confirmar que el primer semestre de 2010 ha estat el de major creixement del deute dels 7 anys de mandat de Camps. Una tendència reforçada, segons el parer del diputat d’EUPV, per aquesta concessió d’avals. “La norma”, assegura Torró, “és que la Generalitat es compromet a pagar més interessos a canvi de ‘carències’ en els primers 5, 6 i fins a 7 anys. Es tracta que els que vinguen darrere afronten els deutes ajornats per la seua mala gestió i les seues inversions improductives”.

Per a EUPV, en aquestes circumstàncies, amb un atur que segons l’EPA del segon semestre afecta a 691.700 persones, apropant-se al 24 %, i amb rebaixes fiscals que accentuen la disminució dels ingressos, el pla de reequilibri del Consell pot tindre efectes catastròfics.

Torró conclou afirmant que “aquest pla preveu una reducció de les despeses de prop del 12 % en un context de disminució dels ingressos de fins un 9 %, amb retalls de 300 milions i una limitació de la despesa de 500 milions. A més, també s’anuncien reduccions d’inversions per a 2011 que el Consell no quantifica. Si hi afegim els avals per a les empreses amb pèrdues per a evitar la fallida tècnica, quin marge li resta a la Generalitat? Quants serveis més es reduiran?”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Rèplica a la Consellera de Turisme i Cultura, Lola Johnson