25 anys del Bloc d'Estudiants Agermanats

Aquest cap de setmana (el dissabte) es va cel·lebrar un sopar per commemorar la fundació ara fa 25 anys del BEA (Bloc d'Estudiants Agermanats). Valga aquest escrit com a aportació i testimoniatge a aquesta fita històrica

Ja han passat 25 anys des que un grup de claustrals, representants d'un ample moviment de base d'estudiants va decidir donar el pas de constituir-se en una organització estable. Darrere quedaven les mobilitzacions contra la LRU i els embrions organitzatius que amb una bona dosi d'espontaneïtat havien anat apareguent a les diferents facultats i escoles de la Universitat de València. Per davant, una brillant trajectòria d'articulació del moviment estudiantil universitari vinculat a l'esquerra i la defensa del país. La universitat valenciana ha rebut el segell d'aquesta trajectòria. No és possible entendre-la sense tindre en compte el moviment d'estudiants d'esquerres. Un moviment en el que el Bloc d'Estudiants Agermanats no sols en constitueix una peça fonamental sinó que suposa la seua primera pedra dins la universitat valenciana de l'època democràtica.

Per als qui vam viure aquells moments fundacionals serà ben difícil oblidar-los mai: la constitució de les Assemblees de Representants (ADR), en les que hi vaig participar a la Facultat de Geografia i Història, les primeres eleccions a Claustre i Juntes de Facultat, les decisions a l'hora de recolzar rector o degans,... tot un autèntic màster accelerat de participació i democràcia.

Hui, 25 anys després és necessari reconéixer els avanços que s'han produït. Avanços molt limitats, però. Els qui vivim (i patim) la universitat de hui sabem perfectament que ens trobem encara molt lluny dels ideals democràtics i igualitaris que van inspirar el naixement d'aquest moviment. Les mobilitzacions contra Bolonya han demostrat com, una vegada més, els estudiants han copsat amb una clarividència que no tenen la resta d'estaments universitaris els gravíssims problemes que comportava l'aplicació de les reformes tal i com s'havien concebut al govern de Madrid. Resta, doncs, molt camí encara per recórrer. Resulta xocant quanta actualitat te encara la lletra que vam adaptar a la música de Rouget de Lisle. Com deia la "Trenchseresa" (pel que recorde, l'autoria caldria atribuir-li-la a Rafa Company):

Per un ensenyament més lliure
els estudiants estem lluitant.
No volem cap de privil·legi
que ens ature o ens lligue les mans,
ni reformes que res canviaran.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell