Esquerra Unida demanà fa quatre mesos al Consell un informe d’impacte ambiental de les Falles

Les festes són imprescindibles. Per moltíssimes raons, des de les purament lúdiques (cal tindre un espai i un temps en que la transgressió i el divertiment siguen la norma) fins les d'ordre cultural i antropològic. Però les festes (i la seua evolució) generen problemes (vells i nous) de convivència, harmonització d'interessos i, fins i tot, de salut i ambientals. El que venim demanant (en aquesta ocasió aprofitant les conclusions d'un estudi del CSIC) té a veure amb les falles i alguns problemes d'ordre ambiental i de salut que poden estar generant

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha assenyalat que l’estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en el què s’alerta sobre les conseqüències negatives per a la salut del fum de les falles, “no ens sorprèn en absolut. Des d’EUPV portem molt de temps instant a l’administració a estudiar les afeccions produïdes per les festes falleres. Fa quatre mesos presentàrem en Les Corts Valencianes una proposició no de llei precisament sobre aquest tema, i aquesta encara no s’ha tramitat”.

La PNL presentada pel grup d’esquerres proposa, entre altres iniciatives, que el Consell elabore un informe d’impacte ambiental rigorós sobre totes les afeccions produïdes per les Falles, destacant, a més, la necessitat de prohibir el poliestireno plàstic, -material molt contaminant, conegut com suro blanc- en tots els elements dels monuments fallers que es cremaran. “La proposta suggereix que s’establisca un període de transició per a l’adaptació dels artistes fallers i de les pròpies comissions falleres als materials tradicionals, de menor impacte ambiental i sobre la salut”, explica Torró.

El diputat d’Esquerra Unida afirma que les festes falleres, provoquen una sèrie de impactes en la qualitat de vida de les persones i del medi ambient que s’han d’avaluar, controlar i minimitzar. És el cas de la contaminació de diversos tipus, des de l’acústica, fins la química, lumínica, la despesa energètica, la generació de residus sòlids, etc. “Les administracions tenen la seua responsabilitat en aquesta matèria i han de procurar per harmonitzar el dret de la ciutadania a la seua qualitat de vida diària amb el respecte a qui desitja participar en aquestes festes”.

La proposta del grup d’esquerres també inclou la iniciativa de crear un estudi sobre les interferències amb les activitats quotidianes dels ciutadans, “el qual ha de permetre confeccionar un codi de convivència entre els que participen de la festa i els que no ho fan”, afegeix Torró.

Per últim, Esquerra Unida planteja la creació d’un premi especial de les Corts a la “falla ecològica” i insta a l’Ajuntament de València i a la Junta Central Fallera a introduir en els criteris dels premis de les Falles, els de sostenibilitat i manteniment de la tradició artesana de la construcció dels monuments i la innovació estètica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell