Esquerra Unida lamenta la manca d’actuació del Consell per a protegir el marbre del Vinalopó

Encara que semble mentida (per als qui no coneixen el sector) el marbre també es pot deslocalitzar. Durant l'època de les vaques grosses, les empreses del Vinalopó extreien el marbre del Pinós i altres punts de la zona, i les manufacturaven a les fàbriques i tallers de la pròpia comarca. Però amb la crisi s'ha fet cada vegada més rendible vendre la pedra en brut i manufacturar-la a Turquia o la Xina. El marbre de la zona té unes característiques específiques de color i qualitat que el fa especialment preuat. Tanmateix ens trobem amb que la riquesa que genera ho fa a altres països, condemnant a l'atur i les dificultats econòmiques als treballadors i a molts xicotets empresaris. Per això vam proposar a les Corts que es creara una marca (Denominació d'Origen li deiem per a entendre'ns). Ens van dir que sí (després de negociar alguns detallets), però encara no han fet res. És com l'Estratègia de Política Industrial del Consell: bones paraules i poques realitats

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha criticat que el Consell no haja aplicat encara la resolució aprovada en octubre del passat any per a protegir aquesta pedra natural, elaborada en la comarca del Vinalopó. “Les ajudes d’aquest pla encara no han arribat i cal reforçar el sector que en aquestos moments està travessant una greu crisi”.

Esquerra Unida considera que la Generalitat Valenciana té una responsabilitat directa en atendre la situació d’aquest sector industrial, del qual depenen més del 70% de les famílies de poblacions com Novelda, Monfort del Cid, l’Alguenya, la Romana, el Pinós i Monòver.

El diputat d’esquerres afirma que malgrat el Consell assegura que des de 2007 atorga ajudes i assessorament tècnic per a la protecció d’aquest marbre, “res sabem de la resolució signada en octubre de 2009, en la què s’aprovà destinar diners per a protegir l’origen del producte i la seua qualitat, no sols de la pedra, sinó també de la seua elaboració”, explica.

“Creem necessari que aquesta denominació d’origen sols puga emprar-se en aquella pedra natural que haja estat objecte d’un procés d’extracció i elaboració realitzat completament dins del territori valencià i exigim al Consell que establisca incentius específics per a l’ús de materials de construcció d’origen valencià a les obres públiques impulsades o licitades per la Generalitat”, afirma Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià