Torró (EU): “Les propostes de la CEV i el COEV volen substituir els drets socials per la caritat pública”

Ahir eren els empresaris associats a CEV i hui els "economistes" (en realitat els presidents dels col·legis provincials). Uns i altres llançant proclames neoliberals infumables. Només tenen raó en una cosa: la gestió de la cosa pública per part del PP és nefasta. Pel que fa a la resta: inqualificable. Una sèrie de proclames ideològiques que pretenen passar (sobretot en el cas dels "economistes") per consells "tècnics". Que el nostre senyor ens lliure d'aquests "tècnics"! Vaig llegir en algun lloc una anècdota molt il·lustrativa. Alguns potser sabreu que un dels grups de teòrics més prestigiós dins l'economia ortodoxa neoliberal és el que es troba vinculat a l'anomenada escola austríaca (amb von Mises i von Hayek, com els més destacats). Molts d'aquests economistes van acabar acabar la seua carrera acadèmica lluny del seu país d'origen. Fins ací la informació, ara l'anècdota. En una ocasió li van preguntar a l'insigne primer ministre socialdemòcrata austríac Bruno Kreisky (cànceller entre 1970 i 1983) quina havia estat la clau de l'èxit econòmic del seu país a la postguerra. Kreisky va contestar que Àustria, en ser un país petit, havia estat un país exportador però que, probablement, el que més els hi havia ajudat era haver exportat els "economistes" (en clar al·lusió als membres de l'escola austríaca que he esmentat). Res més, per a les consideracions que em mereixen l'opinió dels empresaris i els "economistes" seguiu llegint

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró considera que empresaris i economistes valencians que demanen el copagament en Sanitat i Educació “no són conscients del perjuí que pot provocar aquesta mesura en la ciutadania. L’eficiència dels serveis públics no s’ha de mesurar només pel seu rendiment econòmic sinó pel compliment dels objectius, en quantitat i qualitat, dels serveis prestats. La privatització no garanteix una millor gestió, ni tan sols des del punt de vista estrictament econòmic. Es tracta de negocis assegurats amb diners dels impostos de tothom. La privatització dels serveis públics acaben incrementant els costos, deteriorant la seua qualitat o les dues coses alhora”.

Torró explica: “el problema no és que les empreses siguen públiques sinó que aquestes s’usen per a gestionar privadament serveis públics. Precisament, el deute excessiu que pesa sobre l’administració valenciana ve causat perquè s’ha fet un mal ús de la despesa i no perquè aquesta siga pública. La necessitat de racionalitzar la despesa pública no justifica l’aprimament de l’Estat. Les privatitzacions suposen més corrupció; més corrupció suposa una despesa pública més ineficient; una despesa pública més ineficient suposa un problema econòmic que acaben pagant les persones amb menys recursos, les quals són les que sols poden accedir a aquests serveis garantits per l’Estat”.

Esquerra Unida afirma que sols la creació de mecanismes de participació democràtica, la multiplicació de controls i l’increment de la transparència “pot assegurar una orientació eficient de la despesa pública”, reclama el diputat.

El parlamentari d’esquerres subratlla que és necessari incrementar els impostos directes “i fer-los més progressius, és a dir, que pague més qui més té. Això permetria garantir i eixamplar els serveis i, sobretot, mantenir-los com a drets universals i no reduir-los a l’estatus de concessions gracioses i de caire caritatiu”, critica.

Comentaris

  1. Ciñendonos al "copago" para no hacerlo largo, la discusión no llega a entenderse sino se comprende la necesidad de que la medicina sea preventiva. Incluso desde el "economicismo", y dejando al margen que la calidad de vida es superior si la enfermedad se previene que si es curada, la prevención es la fase superior de la sanidad. Es más barato socializar buenas practicas preventivas que tratar enfermedadades que se hacen crónicas. Y esta es la clave de bóbeda del NO al copago, si la gente se retrae de acudir a la consulta por no pagar, lo que ocurre es que acudira cuando ya esta enferma, no al primer síntoma, con lo cual el tratamiento sera más largo y costoso que si hubiera ido antes, no compensando esa pequeña cantidad "disuasoria" puesta como copago.
    Esto es lo que no entienden los partidarios del "copago", si este es disuasorio realmente lo es injustamente para los que menos tienen, y la consecuencia es que acudiran cuando ya esten realmente enfermos, lo cual es "más caro" para la Sanidad y para la Sociedad. Y, si no es disuasorio ¿para que ese "doble pago"? (impuesto al consumo, no redistributivo) Si hay personas "que van sin necesidad", eso es por un problema grave de soledad, sintomático de otras carencias sociales y presupuestarias. La única ventaja del Copago es ideológica para los neocom, "acostumbra" y socializa la idea de que los Servicios Públicos no son un derecho, sino un "servicio general" que se paga por "los consumidores", el que esta enfermo paga y no "de mis impuestos".

    ResponElimina
  2. De totes maneres, hui dia ja es passen factures (que no es paguen) per a que la gent siga conscient del cost real de la sanitat pública. A mi em sembla que amb açò seria més que suficient per a que la població prenga consciència que el que els serveis sanitaris no es paguen no vol dir que no costen res.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià