Els particulars i els xicotets i mitjans empresaris estan pagant molt car el rescat de Bankia

Ja amenacen amb la seua privatització. Sota les pressions de la gran banca privada es va forçar la 'bancarització' de les activitats de les caixes d'estalvi. Dirigides pels governs autonòmics (PP/PSOE, poques diferències hi havia), gestionades per uns directius que es creien taurons financers i emparant trames político-empresarials dedicades a l'especulació urbanística, van posar dempeus el model corrupte de la rajola. Quan es va tancar l'aixeta dels mercats internacionals que havien permès a les grans banques europees (alemanyes i franceses, particularment) aprofitar-se'n de la bombolla hispànica ruixant les caixes amb milers de milions d'euros en forma de crèdits interbancaris, l'aterratge suau que pronosticava el Banc d'Espanya va deixar pas a un estavellament en picat. Aleshores, van accentuar la bancarització de les caixes per a permetre fusions i ulteriors privatitzacions. També van injectar diners a dojo (a compte del deute públic) per salvar el cul d'unes entitats que ja no eren entitats sense ànim de lucre. I encara no va ser suficient, almenys per a les caixes valencianes i la caixa de Madrid (en la que fins i tot un conseller designat per la quota d'IU va intervindre en el desficaci), i les van haver d'intervindre. La CAM es va vendre ipso facto (per un euro i amb les pèrdues presents i futures cobertes amb diners de tothom). Bankia (Bancaixa+Caja Madrid, fonamentalment), en canvi, tenia un forat encara més gran. En mans de gestors professionals, l'entitat s'ha refet (la qual cosa demostra, perfectament, que no és un problema de si la gestió és pública o privada), a costa, això sí d'una immensa depesa de diners públics (els càlculs més prudents parlen de prop de 22.000 milions per a la CAM i de 31.000 per a Bankia). Si els diners amb que les han rescatat són públics, si la gestió que ha salvat Bankia és pública, si la necessitat d'una nova política de crèdit (més barat i amb menys traves) és imprescindible per a reactivar el consum i l'activitat empresarial... perquè les han de malvendre?

NOTA DE PREMSA

EU qualifica “d’errada monumental” la privatització de Bankia

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha lamentat profundament el procés de venda de l’entitat. “És una greu errada des del punt de vista polític, perquè serà molt complicat que s’aconseguisca recuperar una mínima part d’allò que ha invertit l’Estat”. Torró, a més, acusa al Frob i al Banc d’Espanya de ser “els responsables últims d’aquesta privatització, junt a la terrible política que s’ha desplegat marcada pel Banc Central i la Troika”, assenyala.

Per a Esquerra Unida, “cal una banca pública i aquesta ha estat una oportunitat perduda per a crear-la, a partir d’una entitat ja consolidada i que podria recuperar les característiques de la banca territorial, al igual que tenien les antigues caixes d’estalvi que la van constituir”, expressa Torró.

El parlamentari considera necessari que eixa banca pública “competisca amb la banca privada assegurant que el crèdit fluisca cap aquells que ho necessiten -autònoms, xicotets i mitjans empresaris i particulars- i que ho faça en unes condicions òptimes tant pels tipus d’interès com pel que fa a les condicions dels préstecs. En aquestos moments, Bankia no compleix aquestes condicions i ja es comporta com una entitat privada més”, lamenta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià