Unes quantes raons per pronunciar-se en contra de l'ATE de La Española a La Canal (Alcoi)

Vaig prometre un vídeo en uns minuts i he trigat quasi 48 hores. Bé, així ens va el tràfec quotidià. Aquesta intervenció té una mica més de temps, però el tema s'ha tornat a posar de moda gràcies a una nova decisió absurda del Consell. Absurda perquè es contradiu flagrantment amb les seues pròpies decisions com ara tractaré d'explicar. Valga el vídeo com a argumentació genèrica i aquest text com a denúncia concreta, doncs.


El 2013, a la Llei que s'anomena habitualment com d'Acompanyament als Pressupostos (en realitat és de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat; i a la que ens referim la podeu trobar punxant ací i llegint a partir de la pàgina 90 fins la 93) es va modificar la Llei d'Espais Naturals Protegits. Sí, ja sé, estareu pensant: què tenen a veure les mesures fiscals amb els espais naturals. Doncs, no res; com diu l'acudit: exactament el doble, res de res. Però habitualment empren aquesta llei (ho fan quasi tots els governs) per a modificar un sac de lleis sense a penes debat parlamentari. En aquest cas, la modificació de la normativa dels espais naturals tenia un efecte pervers: abolia (bé no és un terme exacte jurídicament, per entendre'ns) les àrees d'esmorteïment d'impactes dels parcs naturals valencians (art. 140.3) i, amb elles, aquesta zona de la partida de La Canal a Alcoi, situada damunt de l'aqüífer Barrancons-Carrasqueta (més conegut com del Molinar), que està dins l'àrea d'esmorteïment d'impactes del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja (si voleu fer-vos una idea visual mireu el primer minut del video Alcoi a reflexió).

Així les coses, el dimecres passat (19.11.2014) el Consell publicava un decret al DOCV (el podeu llegir ací) pel qual es declaraven zom a Zones d'Especial Conservació (ZEC) 10 Llocs d'Interès Comunitari (LIC) i 10 Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA). Es tracta de figures contingudes a la legislació europea de protecció d'espais naturals. Passar de categoria LIC a categoria ZEC (simplificant una miqueta) significa que s'ha de disposar d'instruments de gestió. Així doncs, les noves ZEC (totes elles Parcs Naturals, entre els que estan Font Roja i Mariola) se'ls atorga les normes de gestio preexistents que són les dels Plans d'Ordenació de Recursos Naturals i Plans Rectors d'Ús i Gestió (vegeu especialment l'article 7). Així, amb aquest decret (que fa una cosa molt raonable) es posa en qüestió la modificació legal esmentada abans. Per al cas que ens ocupa pot significar un entrebanc greu per al projecte de La Española i, fins i tot, fer-lo inviable (primer, no hi ha normes de gestió específiques per a aquesta zona i s'haurien de determinar abans d'autoritzar-hi res; i, segon, el PORN de Font Roja prohibeix específicament actuacions industrials a les àrees d'esmorteïment d'impactes).

Com a mínim hi ha matèria per a discutir i, a més, per a que la Unió Europea s'interesse per la qüestió. A aixó ens vam comprometre com a EU i la nostra eurodiputada i amiga, Marina Albiol, ho presentarà en breu a l'europarlament. Podeu veure i llegir el que van dir Marina i Paco Agulló al respecte el passat dijous a aquest enllaç.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià