NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida denuncia que s'estan tirant al mar milions de litres d'aigua dolça dels aqüífers de la Safor-Valldigna

El diputat d’Esquerra Unida, Lluís Torró, considera incoherent que el PP demane transvases al mateix temps que permet que es tiren milions de litres d’aigua dolça al mar, afavorint la salinització dels aquïfers

El diputat d’Esquerra Unida, Lluís Torró, ha denunciat hui en una roda de premsa a Gandia, que estan tirant-se al mar centenars de milions de litres (milions de metres cúbics) d’aigua dolça dels aqüífers de la Safor-Valldigna davant la passivitat del la Generalitat Valenciana del PP i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que depèn del Ministeri de Medi Ambient.
El diputat d’Esquerra Unida considera incoherent que el PP demane transvases al mateix temps que permet que es tiren centenars de milions de litres (milions de metres cúbics) d’aigua dolça al mar, afavorint la salinització dels aquïfers. Per a Lluís Torró, el fet d’extreure aigua dolça dels aqüífers de la Safor-Valldigna és un atemptat ecològic, ja que, a més d’afavorir la salinització dels aqüífers, el bombeig d’aigua al mar suposa una important despesa energètica absurda en una zona mediterrània seca com el País Valencià. El polític d’esquerres ha recordat que, a menys de 50 Km de Gandia, el ministeri de medi ambient ha apostat per gastar milions d’euros en una planta desaladora per a produir aigua potable cara i de baixa qualitat destinada per a Dénia.
El diputat d’Esquerra Unida ha realitzat aquestes declaracions després que membres del col·lectiu Ecologistes de la Safor-Valldiga hagen denunciat que, després de les intenses pluges registrades en la Safor aquesta tardor, s’està bombejant aigua des de diversos punts de la marjal de Gandia-Xeresa, l’estany de Xeraco i del terme municipal de Tavernes de la Valldigna.
El portaveu d’EUPV a Gandia, Xavier López, ha recordat que l’aqüífer litoral entre Tavernes i Gandia pateix problemes d'intrusió marina cada vegada més importants. López ha assenyalat que la Safor-Valldigna està en una zona de clima mediterrani caracteritzada per tenir estius secs i que l'aigua que ara s'està bombejant resulta necessària per mantenir el nivell freàtic de la marjal en condicions òptimes per soportar l’arribada de l’estiu.
El portaveu d’EUPV ha comentat que una tardor excepcionalment humida com la de 2007, amb precipitacions de més de 1300 mm al massís del Montdúver, les marjals i els ullals de la Safor poden rebre més de 60 Hm3 d’aigua dolça d’excel·lent qualitat (més de doble de la capacitat actual del pantà de Beniarrés). Lògicament gran part d’aquesta aigua va a parar al mar de manera natural però una quantitat molt important, suficient per a impedir la salinització de l’aqüífer, es quedaria a l’aqüifer litoral de Gandia-Tavernes si els bombejos no la tiraren al mar.
Finalment, el diputat d’Esquerra Unida Lluís Torró ha afegit que és injust que la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Medi Ambient permeteixequen que uns pocs propietaris de terrenys guanyats a la marjal recentment i moltes vegades de forma il·legal, malbaraten un recurs escàs que és de tots i que, a més, provoquen amb la seva actuació l'entrada d'aigua salada als pous tradicionals de la zona de Tavernes, Xeraco, Xeresa i Gandia, originant greus problemes als xicotets agricultors d'aquestes poblacions que cada vegada tenen més complicat mantenir els seus camps de tarongers. No és la primera vegada que des d’EUPV denunciem aquestes extraccions d’aigua a la Safor però sembla que al Sr. Camps li dona igual que es tiren milions de litres d’aigua al mar. Està clar que, en el tema de l’aigua, al PP únicament li interessa fer propaganda política.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell