NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida insta al Consell a estudiar la implantació de la energia geotèrmica al País Valencià

La proposició no de llei, presentada en les Corts Valencianes hui mateix, planteja també que el Pla d’Ordenació Territorial incorpore, entre altres coses, una projecció de les necessitats energètiques del territori valencià i els recursos que poden ser coberts per la utilització de les diverses energies renovables, amb objectius quantificats de reducció de les emissions contaminants per tal de lluitar contra el canvi climàtic

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró afirma que és necessari “establir objectius i incentius per a l’aprofitament de l’energia geotèrmica en calefacció i aigua calenta als desenvolupaments urbanístics i industrials, d’una banda, i l’estudi del territori, geològic i geofísic, per a les possibilitats de producció elèctrica”.

Cal recordar que la forma més senzilla d’ús de l’energia geotèrmica es basa en la capacitat de la terra per tal d’absorbir i cedir gran quantitat de calor, tot mantenint-se a temperatura constant al llarg de l’any. Es tracta d’aprofitar l’energia que prové del sol i arriba al sòl en forma de calor fent que la temperatura del subsòl, a partir d’uns 2 metres de profunditat, es mantinga pràcticament constant durant tot l’any. “Al País Valencià, amb una gran radiació solar, la temperatura del sòl a profunditats de més de 2 metres és relativament alta (al voltant de 15 ºC)”, explica Torró. Actualment, a països com Noruega, Suècia i Alemanya, el 40% dels habitatges utilitzen aquesta font d’energia que transmet calor a tot l’edifici i proporciona aigua calenta sanitària. El cost addicional que representa la construcció d’una instal·lació d’aquest tipus s’estima en un 3% del cost de l’edifici i el seu termini d’amortització s’estima en uns set anys.

També és aprofitable l’energia geotèrmica creada pel magma calent que es troba a l’interior de la Terra. Una forma que ja empren països com Nova Zelanda, EEUU, Mèxic, Japó, Rússia o Islàndia.

“En aquests moments és necessari explorar totes les possibilitats de les energies alternatives. Ens trobem amb un insuficient grau d’acompliment dels compromisos de Kyoto, i estem situats a la vora de la recessió. Tot allò que puga estalviar en pagaments a l’alça per la importació de combustibles fòssils representarà un alleujament per a la nostra economia. Hem d’incorporar l’energia geotèrmica i reforçar la seua incorporació al Pla d’Energies Renovables”, assenyala Torró.

A més, el diputat autonòmic recalca que trobar les possibles zones aptes per tal de ser explotades energèticament, de forma competitiva amb altres renovables, “requereix d’un procés exploratori previ i una successió d’etapes d’estudis geològics i geofísics progressivament més exigents en especificitat i complexitat, i consegüentment en inversió. Per aquesta raó s’ha de començar prompte amb les etapes de Reconeixement, Prefactibilitat i Factibilitat, verificant-hi la possibilitat tècnica i econòmica d’aprofitament del jaciment i definint els possibles sistemes d’explotació per a la producció d’energia”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià