NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida rebutja la Llei d’Acompanyament dels pressupostos i afirma que les rebaixes fiscals proposades pel PP “sols beneficien als rics”

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, afirma que la llei garanteix “el continuisme de les polítiques fiscals del PP, centrades en les rebaixes dels impostos directes. Una mesura que ajuda per damunt de tot a les grans fortunes i que deixa indefens a qui menys té”

Esquerra Unida ha mostrat el seu rebuig frontal a les rebaixes fiscals que proposa el PP en la Llei d’Acompanyament dels pressupostos per al 2009. Torró explica que la baixada dels impostos directes provocarà la disminució dels efectes redistributius dels impostos progressius. “Les rebaixes ajudaran fonamentalment a les grans fortunes. És el cas de la reducció de l’Impost de Patrimoni amb un cost fiscal de 458 milions €-diners que deixaran de ingressar-se per la rebaixa-, la reducció de l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats amb un cost fiscal de 235 milions € o la reducció de l’Impost de Successions i Donacions amb un cost de 900 milions €”.

Pel que fa a l’impost de l’IRPF, segons afirma el diputat autonòmic d’EUPV, el Consell es va comprometre a reduir 1 punt l’escala autonòmica (33 % de l'IRPF) en quatre anys. “Tanmateix, enguany s’aplica el 0'25 %. Hi ha una deflactació del 2% dels trams autonòmics que a l’Estat no es fa i que afecta a 1’7 milions de contribuents i suposa un cost fiscal de més de 8’7 milions d’euros”, explica.

Torró detalla que la llei d’acompanyament preveu l’augment de les deduccions. “Una d’elles, l’ajuda per aquells que veuran incrementada la seua quota hipotecària a causa de l’augment de l’EURIBOR, té una repercussió mínima per als ciutadans que podran beneficiar-se i un cost fiscal molt gran. A més de ser una mesura d’aplicació molt complexa pels càlculs, suposarà un cost de quasi 44 milions d’euros i afectarà a 517.479 contribuents, amb una mitjana de 85 € per contribuent. És un cost molt gran per a uns beneficis ínfims”.

Per a Esquerra Unida, l’enorme cost fiscal -1.978 milions € en total- “implica una forta disminució de la capacitat per a gastar i la política que planteja el PP és una irresponsabilitat majúscula en moments de crisi. Aquesta crisi ja de per sí suposa una disminució dels ingressos fiscals sense canviar per a res els impostos”.

El diputat autonòmic afirma que per a EUPV el que cal dur a terme és “el manteniment dels impostos o corregir-los en el sentit més progressiu possible: que pague més qui més té per incrementar la despesa social. Aquesta és la mesura més útil en temps de crisi, perquè suposa una ajuda directa als qui més es veuen afectats”. Torró afegeix: “ara seria el moment de posar realment en marxa mesures com la Renda Social Bàsica o generar llocs de treball amb l’aplicació, per exemple, de la llei de dependència”.

Comentaris

  1. El Partit Popular, fidel als més rancis postulats de la dreta tradicional, s'està encarregat de dinamitar a poc a poques les restes d'una reforma fiscal exemplar duta a terme en els temps de la transició.

    La Constitució Espanyola va consagrar la progressivitat impositiva, però els rics mai han cregut en la progressivitat (alguns ni tan sols en la Constitució). L'Impost sobre el Patrimoni grava únicament a les grans fortunes i, a més, de forma quasi simbòlica. L'Impost de Successions i Donacions grava a tots els receptors d'herències o donacions, però amb uns mínims exempts i una tarifa escalonada que resulta beneficiosa per a la gran majoria de ciutadans, sent més onerosa conforme augmenta el que es rep o el patrimoni preexistent del beneficiari.

    En definitiva, dos impostos que pretenien fer realitat el principi de capacitat contributiva i que el PP, amb la fal·làcia que tant agrada de "rebaixar la pressió fiscal", elimina per a major goig de les seues bases electorals.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià