NOTA DE PREMSA

La Conselleria de Medi Ambient no sap res del projecte de nova presó a Set Aigües

Esquerra Unida i CiU presenten també les seues preguntes al Govern en el Congrés dels Diputats

"La Conselleria no ha rebut cap documentació ni informació d'aquest projecte". Aquesta ha sigut la resposta donada pel Conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda, José Ramón García Antón, a les sis preguntes formulades en les Corts Valencianes pel diputat d'EUPV Lluís Torró, sobre el projecte del Ministeri d'Interior de construir una presó en el paratge El Campillo, al terme municipal de Setaigües.

Les preguntes d'EUPV feien referència a les condicions mediambientals que es donen al lloc triat, en especial pel risc de situar la presó junt amb una important massa forestal, i a les conseqüències que es podrien derivar de produir-se un incendi forestal a les proximitats.

Entre les competències de la Conselleria figuren les de planificació i ordenació territorial, la cura i protecció del paisatge, la qualitat ambiental, la protecció del medi natural i la prevenció dels incendis forestals; malgrat això, la Conselleria no ha sigut informada fins a la data d'un projecte que ha rebut serioses crítiques i una important oposició per la ubicació triada.

Recordem que més de 250 científics i biòlegs, en la seua majoria de l'àmbit de les Universitats valencianes, van firmar fa uns mesos un Manifest d'Oposició al projecte, en el que rebutjaven la ubicació triada per la seua situació en un espai natural d'alt valor mediambiental i paisatgístic, i sol·licitaven la recerca d'un emplaçament alternatiu. Sol·licitud semblant a les efectuades per la Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes i per la Societat Valenciana d'Ornitologia.

Preguntes al Govern en el Congrés dels Diputats
A més d'aquestes preguntes dirigides al Consell, la problemàtica situació de la nova presó ja ha arribat al Parlament. Esquerra Unida, per mitjà de Gaspar Llamazares, i CiU (Convergència i Va unir), han efectuat preguntes semblants al Govern en el Congrés dels Diputats, que encara no han sigut respostes pel Govern.

Totes aquestes preguntes vénen a incidir en els diversos inconvenients que planteja la ubicació triada pel seu alt valor ecològic, per la proximitat a la central nuclear de Cofrentes i en especial pels riscs que es poden derivar de la situació de la presó junt amb una massa forestal de 25.000 hectàrees, una de les principals de la província de València, qualificada per la pròpia Conselleria de Medi Ambient de "risc extrem d'incendis", i per les conseqüències que un incendi en les proximitats podria tindre per a la seguretat dels reclusos en el cas que l'acumulació de fums obligara a la urgent evacuació de la presó, tal com ha succeït ja a vegades anteriors amb el mateix poble de Setaigües.

Entre els professionals penitenciaris valencians i davant dels evidents riscs per a la seguretat, s'està qüestionant cada vegada amb major preocupació la idoneïtat de la ubicació triada i la conveniència de buscar amb urgència una altra localització alternativa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell