EUPV proposa la creació d’una ecotaxa finalista per a la conservació de les masses forestals

Cal combatre l'amenaça als nostres boscos i això no es pot fer sense disposar de recursos. Des d'EUPV proposem una ecotaxa que grave l’emissió de CO2 dels cotxes a través dels combustibles i el consum d’aigua industrial

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha informat que el seu grup registrarà una PNLL a les Corts Valencianes amb l’objectiu de crear una ecotaxa que ajude al manteniment de les masses forestals valencianes. “Es tracta de posar en valor les externalitats que generen els boscos i ajudar als propietaris dels mateixos i als Ajuntaments en la seua conservació”, ha assenyalat.

EUPV està preparant una iniciativa en forma de PNLL per a que el Consell introduïsca una ecotaxa que ajude al manteniment de les masses forestals. La proposta parteix de la consideració que els boscos generen grans externalitats, especialment en la lluita contra el canvi climàtic com engolidors de CO2. Aquestes externalitats es poden xifrar, aproximadament, en uns 1.000 €; en canvi l’aportació de l’economia d’aprofitament forestal al PIB a penes suposa un 0’1 %.

Torró ha incidit en la importància dels ecosistemes forestals en la lluita contra el Canvi Climàtic i la desertització. Així mateix, continua, també acompleixen una funció clau en la regulació del cicle hidrològic, atenuant l’estacionalitat de les precipitacions i la força de les avingudes, i contribuint al bon estat de les aigües i les infraestructures hídriques. “Tot això”, conclou, “sense tindre en compte també el seu impacte sobre el territori, fixant els sòls, aportant paisatge i possibilitats d’activitats lúdiques i educatives.

Per al diputat d’esquerres, aquestes externalitats positives no es reflecteixen ni a l’economia ni als comptes de l’administració. “Per això, ens trobem davant un abandonament de la selvicultura i la proliferació dels incendis forestals; en correspondència amb el fort desequilibri demogràfic a favor de la costa”, assegura.

Per això EUPV està estudiant una proposta d’introducció d’una ecotaxa que retribuesca adequadament aquestes externalitats i ajude a corregir els desequilibris. Aquesta idea, que es materialitzarà en una PNLL a les Corts Valencianes, se centraria en gravar el consum de combustibles fòssils generadors d’emissions de CO2 i d’aigua per a usos industrials. Les taxes podrien girar al voltant de mig cèntim d’euro a la gasolina i gasoil d’automoció (amb l’objectiu d’assolir 2’5 € per Tm de CO2 generat), i 10 cèntims d’euro per cada m3 d’aigua industrial consumida. “Els recursos obtinguts s’adreçarien als propietaris de les àrees forestals i als ajuntaments en una relació de 2/3 i 1/3, respectivament”, ha conclòs Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Rèplica a la Consellera de Turisme i Cultura, Lola Johnson