Esquerra Unida presenta un total de 835 esmenes a la Llei de Pressupostos

No és important la quantitat (encara que en les nostres condicions sembla gairebé impossible!). El que realment importa és fer palès que hi ha una altra manera de gestionar els comptes públics. Una vegada fet el debat de totalitat del pressupost i la llei d'acompanyament, el peix està venut. Ni podem incidir sobre els ingressos, ni tampoc podem transferir partides entre seccions (conselleries). Això ens limita moltíssim. No es pot, per exemple, agafar els diners de la Societat de Projectes Temàtics o del Circuit del Motor de Xest i transferir-los a la Llei de Dependència, a Política Industrial o a Conservació d'Espais Naturals (una vegada ho vam fer per error i ens van tirar arrere les esmenes). Dins d'aquests límits, esmenar els pressupostos serveix per remarcar alguns projectes concrets (locals de vegades), posar de relleu les contradiccions i les barbaritats de la política del PP i demostrar que hi ha alternatives. Ací va un breu resum

NOTA DE PREMSA

Esquerra Unida ha incrementat en vora un centenar les esmenes presentades als comptes autonòmics d’enguany respecte la quantitat de l’any passat. Les esmenes incideixen en la necessitat d’actuació front les greus conseqüències de la crisi i en la inversió als serveis públics.

EUPV reclama en Benestar Social, per exemple, un augment dels recursos destinats a la Renta de Garantia de Ciutadania com a mesura per a lluitar contra els efectes de la crisi. En Sanitat, algunes de les esmenes van adreçades a la finalització dels centres de salut promesos des de fa tres, quatre i cinc anys, els quals encara no s’han posat en marxa.

Pel que fa a Solidaritat i Ciutadania, el grup d’esquerres inclou el compliment del 0’7% destinat a cooperació, així com que les partides nominals siguen convocatòries públiques i no es donen a dit.

En Educació, Esquerra Unida demana la creació d’una xarxa d’escoles públiques de 0 a 3 anys, la construcció i adequació de centres escolars, ajudes per al transport i menjadors escolars o el reforçament a la protecció i augment de l’ensenyament en valencià.

Algunes de les esmenes en Agricultura van adreçades al recolzament a les cooperatives agràries i a ajudes a les assegurances.

En Cultura i Esports, el grup d’esquerres presenta esmenes per a l’ampliació de la xarxa de biblioteques públiques, promoció del valencià, ajudes al teatre, promoció de la lectura, ajudes a editors o la potenciació de l’esport base i federat, entre altres.

Pel que fa a Economia, EUPV reclama un augment de dotació per a la formació de les persones aturades per afavorir la seua reinserció, l’aplicació dels programes d’igualtat en les empreses, la millora i transparència en els processos de contractació o el recolzament al cooperativisme i l’economia social.

En Justícia, algunes de les esmenes sol•liciten un augment de les partides destinades a l’atenció judicial de les víctimes de violència de gènere, així com l’ampliació pressupostària dels advocats i procuradors d’ofici.

En Medi Ambient, Esquerra Unida proposa una estratègia política diferent a l’actual i aposta per la preservació del territori i el paisatge, així com per qüestions més concretes com la declaració de Parc Natural de la Serra Escalona, o per una política d’habitatge centrada en habitatges com a necessitat social i no com a negoci dels constructors.

En Infraestructures, les esmenes del grup d’esquerres van encaminades a l’aposta pel ferrocarril, el qual està actualment marginat en els pressupostos.

I per últim, en Indústria Esquerra Unida planteja que l’Estratègia de Política Industrial no siga paper mullat. Les esmenes tracten de posar més recursos en aquelles partides que podem tenir més incidència en la creació de teixit productiu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell