Sobre el magatzem nuclear a Zarra

El dijous 28 d'octubre vam discutir a les Corts Valencianes una Proposició No de Llei en la que se sol·licitava que el Consell retirara el recurs contra una decisió del Tribunal Superior de Justícia que anul·lava la requalificació urbanística que permet la instal·lació del Magatzem Tempiral Centralitzat (MTC o ATC, per les sigles en castellà) de residus radiactius a Zarra (prop de Cofrents). Ja podeu suposar (els qui no ho sabeu) que el PP no la va aprovar. Ací teniu la transcripció (lleugerament retocada) de la meua intervenció en el plenari. Explique perquè una decisió tan senzilla (la retirada del recurs) allunyaria aquest nefast magatzem del País Valencià i condemne el fariseisme dels qui es declaren a favor de l'energia nuclear però rebutgen les instal·lacions al costat de sa casa

INTERVENCIÓ PARLAMENTÀRIA

Estem davant d'un tema especialment greu. Hui en dia l'energia nuclear sembla que siga una pretesa solució als problemes energètics, al canvi climàtic i no sé sap quantes coses més.

El problema de l'energia nuclear és que hi ha gent que està en contra, hi ha gent que està a favor, però els que estan a favor no la volen ningú en sa casa. L'energia nuclear sí, però ben, lluny. I això es fa perquè tot el món és plenament conscient que és una energia que representa un risc potencial inassumible per a ningú.

Mantindre les centrals nuclears en funcionament obliga a tindre dipòsits de residus altament tòxics i perillosos, que a més tenen una durada que probablement s'allargarà durant generacions. I en el País Valencià a més tenim una doble condemna en aquests moments: tenim la condemna del no tancament de Cofrents a l'hora que hauria de ser, que hauria de ser l'any que ve, que ja sembla ser que tot apunta que no es farà eixe tancament; i la segona condemna que és, per a mantindre Cofrents oberta i altres centrals nuclears també, damunt ens volen posar el magatzem de residus tòxics.

En febrer de 2006 Les Corts ja van fer una resolució que impediria o hauria d'impedir la ubicació d'aquest MTC al territori valencià, aprovada inclús per gent que és favorable a l'energia nuclear. «Nuclears no, gràcies» o «Nuclears sí, però lluny, per favor».

Bé, la gestió en aquest cas no ha pogut ser més negligent, perquè sobretot, el problema, com bé s'ha dit abans, és que la ubicació té una qüestió molt difícil de resoldre i a més que genera un greu problema, inclús de caràcter administratiu, que és el tema de la qualificació del sòl.

A mi em sembla que no és massa acceptable dir que s'està a favor de l'energia nuclear, i al mateix temps fer gestions per a tractar d'evitar açò. I em sembla també un poc, no sé com qualificar-ho, farisaic, tractar d'evitar que es pose ací i que li toque a un altre. I això, la veritat és que em sap greu tindre que fer eixe paper ací. Però és que el que és increïble és que el Consell no estiga fent-ho. I ací s'ha explicat molt bé, hi ha una qualificació, aprovada per conselleria, recorreguda pel municipi d'Aiora, que el Tribunal Superior de Justícia anul·la. I, per tant, eixe terreny és rústic i no és industrial. I si no fóra pel recurs del Consell eixe terreny tindria a totes llums la qualificació de terreny rústic.

Ací s'ha parlat de l'informe, etcètera. Saben vostés -potser no ho saben- quina diferència hi ha entre Zarra i la ubicació que va darrere d'ella? No vaig a dir quin nom és perquè, insistisc, em sembla penós haver d'estar d'ací dient «no el vull per a mi, que se l'enduga un altre». Però els ho dic als senyors diputats del PP que veig que no em fan molt de cas en açò.

Saben vostés quina diferència de puntuació hi ha entre Zarra i la que ve darrere? Hi ha quatre punts, val? I no són quatre punts sobre deu, són quatre punts sobre el màxim que té Zarra, que són 736.

I saben què és el que més es valora a l'hora de determinar eixa puntuació? Precisament la qualificació urbanística dels serveis proposats, fonamentalment per una raó, perquè el que li interessa al ministeri és construir el magatzem ràpid. I això els ho dic als senyors del Partit Socialista. Es tracta de construir el magatzem ràpid. Els ho dic també a vostés perquè segurament van a votar a favor d'açò, però a favor d'açò perquè estan d'acord que es faça un magatzem, però ací no, per favor.

Vull dir, residus nuclears, sí, però al costat de ma casa, no, que se'n vaja al costat de casa de no sé qui. Lluny. Eixa postura em sembla molt impresentable. Els ho dic seriosament, eh?, els ho dic molt seriosament.

Quatre punts. Zarra té 304 punts en la valoració urbanística, perquè s'ha de construir el 2015. Si en aquests moments, ara, el Consell es reuneix i decideix retirar el recurs, immediatament Zarra caurà no sé quants llocs, però, sense dubte, deixarà de ser el primer. Per tant, ho tenen molt fàcil per defensar els interessos del País Valencià i els interessos de la població, dels valencians i de les valencianes. Si volen que no s'instal·le eixa instal·lació ací només han de retirar eixa requalificació. I vaig a dir-los una cosa... -acabe de seguida-. Vaig a dir-los una cosa. Em dóna igual si ací voten en contra, però, per favor, reunisquen-se immediatament i retiren eixe recurs perquè el magatzem no es construïsca ací.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell