Esquerra Unida lamenta que PP i PSOE “no estiguen disposats a reduir l’impacte ambiental de les Falles”

Les festes populars són un bé que cal conservar de forma especial. Tant en el seu vessant de dipositàries de la cultura tradicional com en el vessant de gaudi i alliberament col·lectiu. Això no vol dir que no siguen també una font de problemes. Un exemple d'açò són les falles. No sols generen una gran quantitat de molèsties al veïnat, diguem-ne, no-faller, sinò que generen problemes ambientals com l'emissiò de metalls pesants a l'atmòsfera (per les mascletaes i els castells de foc) o com la crema del material amb que actualment es fabriquen els monuments: el poliexpan (poliestirè expandit). Per aquesta raó hem tractat d'instar el Consell a que prenga mesures més enllà de les anunciades sobre els locals fallers i que volen recollir en una normativa que es publicarà en breu (ja sabeu, les falles són a prop de les eleccions). Que el PP votara en contra de la nostra proposta (molt "light", tot en pla d'estudis, recomanacions, incentius, etc.) no és cap novetat. No podeu imaginar quantes vegades es neguen a admetre propostes raonables. El que ja no ho resulta tant és que el PSOE haja fet el mateix, amb arguments duts pels pèls i amb escassíssima convicció. Es veu que ells també han tret la calculadora electoral. (Ah, i com escriuria Ellroy, "extraoficialment i confidencial i molt Hush-Hush": un diputat/da del PSPV m'ha confessat a l'eixida de la comissió que havia votat amb el dit xicotet. "Per a la fotocòpia, val més l'original", ha sentenciat)

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, ha defensat aquest matí una proposició no de llei en la Comissió de Medi Ambient de Les Corts Valencianes, en la què el grup d’esquerres sol•licitava, entre altres qüestions, que el Consell elabore un informe d’impacte ambiental sobre les afeccions produïdes per les Falles. “Lamentem que tant PP com el PSOE no vullguen apostar per la sostenibilitat, la cura del medi ambient i la salut de les persones durant les festes falleres”.

Segons ha explicat Torró aquest matí, la PNL “té un caràcter molt constructiu. Es tracta de començar a donar passos per resoldre els problemes que se’n deriven de les falles i estudiar-los de forma objectiva. La proposta intenta anar completant el que ja està fent-se ara, per exemple la regulació d’espais, de casals, etc. però no és la única cosa amb la què ens hem de quedar. El que siga difícil regular la convivència no significa que ho hem de deixar de fer”, ha respost Torró a les intervencions en contra de la proposta per part de PP i PSOE.

La PNL presentada per EUPV proposa quatre actuacions: la primera, l’elaboració per part del Consell d’un informe d’impacte ambiental rigorós sobre totes les afeccions produïdes per les Falles; la segona, un estudi sobre les interferències de les festes sobre les activitats quotidianes; la tercera, la creació d’un premi especial a la “falla ecològica”, i per últim, la prohibició del poliestirè expandit, -material molt contaminant, conegut com suro blanc- en tots els elements dels monuments fallers que es cremaran. “Suggerim que s’establisca un període de transició per a l’adaptació dels artistes fallers i de les pròpies comissions falleres als materials tradicionals, de menor impacte ambiental i sobre la salut”, ha explicat Torró.

Esquerres Unida considera que les festes falleres provoquen una sèrie de impactes en la qualitat de vida de les persones i del medi ambient que s’han d’avaluar, controlar i minimitzar. “És el cas de la contaminació acústica, la química, lumínica, la despesa energètica, la generació de residus sòlids, etc. Les administracions tenen la seua responsabilitat i han de procurar per harmonitzar l’oci amb el descans i crear un codi de convivència”, ha afegit Torró.

El diputat d’esquerres ha recordat també l’estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), fet públic fa sols unes setmanes, en el què ja s’alertava sobre les conseqüències negatives per a la salut del fum de les falles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià