No sigues innocent!


El Govern amaga la veritat quan parla de la reforma de les pensions públiques.

El Govern diu que és inevitable augmentar l'edat legal de jubilació als 67 anys (encara que ho vullga fer amb flexibilitat).
No és cert.
Espanya és un dels països d'Europa amb una edat “real” de jubilació més alta (63 anys i 10 mesos) i pròxima a l'edat legal.

El Govern diu que l'augment de l'esperança de vida (hi haurà més pensionistes en el futur) fa necessària la reforma.
No és cert.
És veritat que hi haurà més pensionistes, però també és veritat que hi haurà més cotitzants i amb cotitzacions més altes. El problema no és demogràfic, sinó de voluntat política. Es poden fer cotitzar els contractes que estan en l'economia submergida, es pot evitar que les dones guanyen un 30% menys que els hòmens i, per tant, cotitzen menys, es pot elevar el salari mínim (un dels més baixos d'Europa), es pot fer cotitzar les beques (en la seua major part són contractes laborals encoberts) es poden elevar les cotitzacions màximes (la base més alta són 3.198 euros/mes; a partir d'ací ja no es cotitza més).

El Govern diu que el gasto en pensions és molt alt.
No és cert.
En 2011 la despesa en pensions contributives estarà entorn del 10% del PIB. En 2040, el 14%. Hui hi ha ja països com Itàlia que en que la despesa està en el 14 %. França ja està en el 12%. Les nostres pensions mitjanes són de les més baixes d'Europa i el nombre de pensionistes comparat amb la població també és dels més reduïts. Fins i tot en períodes de crisi com l'actual i amb 4,5 milions de parats, la Seguretat Social té superàvit i el Fons de reserva està augmentant fins a arribar quasi els 70.000 milions d'euros.

El Govern diu que les mesures que es prenen ara són per a consolidar el sistema i garantir les pensions del futur.
No és cert.
La realitat és que les mesures que es prenen tenen per objectiu reduir les pensions i així ho expressa el Govern al compromís contingut en el Pla d'Austeritat enviat a la Comissió Europea. L'augment de l'edat de jubilació significa que tots cobraríem dos anys menys de pensió, amb el consegüent estalvi (que s'estima en un 6%) i l'augment dels anys de còmput per a determinar l'import de la pensió, dels actuals 15 anys a 20 o 25, significa que tots cobrarem pensions més baixes (entre un 5 i un 10% menys) perquè els salaris més antics eren més baixos.

El Govern diu que defén el sistema públic de pensions.
No és cert.
L'ha entregat als mercats, que tenen nom i cognoms. Són els bancs i les companyies d'assegurances. Es pretén un model assistencial, és a dir unes pensions públiques mínimes i la resta amb complements de les assegurances privades.

Tot això sembla una mala innocentada de fi d'any. Però no ho és.

Només la lluita i la mobilització pot impedir que toquen les pensions imposant la seua reforma d'ací a un mes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

La memòria obrera al País Valencià